Auto’s

Taxi met chauffeur is snel verleden tijd als het aan Ford ligt

Een zelfrijdende Ford Fusion. Foto Ford

Als het aan Ford ligt is de nabije toekomst er een zonder taxichauffeurs. Dinsdag maakte de autofabrikant in Detroit bekend vanaf 2021 op grote schaal zelfrijdende auto’s te gaan produceren. En die auto’s zullen alleen bestemd zijn voor chauffeurloze taxidiensten. Ze hebben geen stuur, rem of gaspedaal.

Het is nog onduidelijk welk automodel Ford zelf wil laten gaan rijden. Waarschijnlijk wordt dat niet de Ford Focus of de Ford Freestyle, maar de hybride Ford Fusion waarmee de autofabrikant nu testen uitvoert.

Ford-topman Mark Fields verwacht erg veel van zelfrijdende auto’s, zei hij dinsdag. Hij denkt dat ze „dezelfde impact hebben op de maatschappij als Fords lopende band honderd jaar geleden”. Henri Ford wordt gezien als geestelijk vader van de lopende band en daarmee van een sterk gemoderniseerde wereldeconomie.

Met de productie van auto’s die überhaupt geen plek voor chauffeurs bieden, heeft Ford sterk opkomende taxidiensten als Uber en Lyft in het achterhoofd. Die werken nu nog met chauffeurs.

In april begonnen Ford, Volvo, Google, Uber en Lyft nog een lobbygroep om de regelgeving rondom zelfrijdende auto’s te beïnvloeden.

Ford zegt zijn aanwezigheid in het Amerikaanse techhart Silicon Valley te willen verdubbelen. Nu werken er nog zo’n 130 onderzoekers en ingenieurs. Ford zal een eigen campus bouwen in Palo Alto, waar ook Facebook en Tesla gevestigd zijn.

Eerder kondigden onder meer Apple en BMW al aan over een aantal jaar met een volledig zelfrijdende auto te willen komen.

    • Camil Driessen