Leden drugskartel ontvoerd in badplaats Mexico

Volgens de Mexicaanse aanklager zijn zowel de daders als de slachtoffers lid van een criminele organisatie.

Het restaurant La Leche, waar de mannen werden ontvoerd.
Het restaurant La Leche, waar de mannen werden ontvoerd. Foto: AFP

In de Mexicaanse badplaats Puerto Vallarta zijn maandag tien tot twaalf mannen ontvoerd. Volgens staatsaanklager Eduardo Almaguer lijkt het erop dat zowel de daders als de slachtoffers deel uitmaken van een criminele organisatie, zo melden lokale media.

Een groep van vijf zwaarbewapende mannen kwam rond 01.00 uur in twee SUV’s aan bij La Leche, een duur restaurant in de toeristische badplaats aan de Mexicaanse westkust. Ze ontvoerden tien tot twaalf mannen die daar aanwezig waren en in Puerto Vallarta vakantie vierden. De negen vrouwen die in hun gezelschap verkeerden werden achtergelaten. Volgens aanklager Almaguer zijn er geen toeristen ontvoerd:

“Er waren geen toeristen of bewoners met een normale baan bij betrokken. Het waren allen mensen die zeer waarschijnlijk betrokken zijn bij een criminele organistatie.”

Volgens Almaguer is bij autoriteiten bekend om welke bendes het gaat, maar hij noemde de namen van de bendes niet. Vermoedelijk waren de slachtoffers leden van het beruchte Sinaloa drugskartel. Het Sinaloa-kartel stond onder leiding van drugsbaron Joaquin Guzman, bijgenaamd ‘El Chapo’, tot zijn arrestatie in januari.

Lees ook: El Chapo mag uitgeleverd worden aan de VS.

Volgens veiligheidsspecialisten zouden de daders leden kunnen zijn van het Jalisco New Generation-kartel. Dit kartel is uitgegroeid tot een dominante criminele organisatie in de regio. Het vecht een gewelddadige strijd uit met het Sinaloa-kartel in andere delen van het land.

De badplaats Puerto Vallarta:

    • Etienne Verschuren