Waarom turnster Simone Biles zo goed is

The New York Times maakte een productie over het 19-jarige turnfenomeen.

Simone Biles in Rio. Dylan Martinez / Reuters

Simone Biles was 16 jaar oud toen ze voor het eerst wereldkampioene allround turnen werd. Die titel stond de Amerikaanse sindsdien niet meer af. Ze won vier gouden medailles in Rio, haar eerste Spelen. Maandag verloor ze haar evenwicht op de balk en won ze een, voor kenners teleurstellende, bronzen plak. Biles is, kortom, een fenomeen.

The New York Times publiceerde in de aanloop naar de Olympische Spelen een bijzondere internetproductie over Biles. Daarin wordt uitgelegd hoe uitzonderlijk goed ze is.

Tekst gaat verder onder de tweet.

The New Yorker noemt haar de beste gymnast van haar generatie, een sportster die het turnen transformeert. Gouden medaillewinnares Mary Lou Retton sprak over de “meest getalenteerde turnster die ik in m’n hele leven heb gezien”.

Een video van The New York Times over Biles:

Wat maakt Biles zo goed? Wat meteen opvalt is haar lengte: slechts 1 meter 45. Hier staat ze naast de Amerikaanse zwemmers Nathan Adrian en Michael Phelps:

Klein en licht, haar compacte lichaam is perfect voor de sport, schreef de BBC eerder. Biles heeft daarnaast een enorm krachtige aanloop, haar concurrenten moeten verder doorrennen voordat ze salto’s kunnen maken van hetzelfde kaliber. De coach van Biles, Aimee Boorman, heeft het over haar knappe vaardigheid om aan te voelen waar ze zich precies bevindt in de lucht. De turnster is ontspannen rond wedstrijden en geniet van de aandacht, zelf noemt Biles dat de reden voor haar succes.

Weggehaald bij haar moeder

In mei schreef The New Yorker een longread over de sportster. Biles werd negentien jaar geleden in Columbus, Ohio, geboren. Toen ze twee jaar oud was, werden zij en haar drie broers en zussen weggehaald bij haar moeder die kampte met een drugs- en alcoholverslaving. Haar opa en zijn tweede vrouw namen de kinderen daarna in huis. Biles beschouwt het stel als haar ouders. Op haar zesde begon ze met turnlessen. Nadat Biles in 2013 voor het eerst wereldkampioene werd liet de familie een enorme turnhal bouwen, The Centre in Houston, zodat ze daar goed kon trainen.

Het Amerikaanse tijdschrift rept ook over de moeilijkheidsgraad van de prestaties van Biles. “Ze raakt na een serie salto’s de grond met de kracht van twee botsende footballspelers.” Daarnaast brengt ze na de trainingen veel avonden door in een speciale broek die haar benen masseert, aangedreven door perslucht. Het proces van zichzelf klaarmaken voor een wedstrijd vergelijkt Biles zelf met “herhaaldelijk mezelf overtuigen dat ik niet doodga”.

    • Liza van Lonkhuyzen