Volleybal

Vrouwen winnen kwartfinale van Zuid-Korea; Brazilië mogelijk volgende tegenstander

Nederland wint met 3-1. Foto AP

Bondscoach Giovanni Guidetti ging uit zijn dak nadat de Nederlandse volleybalsters in Rio de halve finales hadden bereikt op de Olympische Spelen. „Dit was de belangrijkste wedstrijd uit onze carrière tot nu toe. Dat geldt voor de speelsters, maar net zo goed voor mij. Daarom ben ik zo emotioneel”, zei de Italiaan, die als clubcoach al veel bereikte.

„Maar dit is anders, dit zijn de Olympische Spelen, de kwartfinale. Dit beslist of je mee gaat strijden om de medailles of weer vier jaar moet wachten.”

Oranje liep tegen de Zuid-Koreaanse vrouwen vlot naar 2-0, verloor de derde set, maar maakte het karwei in de vierde af (3-1). „We wisten dat het bij 2-0 niet gedaan was. Ik vind het vooral mooi dat het team na het setverlies het vertrouwen niet verloor. Dat was bepalend vandaag. Daar hebben we ook hard aan gewerkt deze zomer. Het geloof is er dat we van iedereen kunnen winnen.”

Volgens middenaanvalster Robin de Kruijff kan haar team van elke tegenstander winnen als „we allemaal top zijn”.

Een mogelijk duel tegen Brazilië in de halve finale zou volgens De Kruijff „een geweldige wedstrijd zijn”. Maar geïmponeerd raken door de ambiance, zal ze naar eigen zeggen niet gebeuren. „Het is uiteindelijk ook gewoon een wedstrijd.” (ANP)

    • Harry Meijer