Vijftienjarige veroordeeld om poging naar IS te gaan

Het meisje heeft acht maanden jeugddetentie gekregen, waarvan zeven maanden en twee weken voorwaardelijk.

De rechtbank gaf het meisje acht maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden en twee weken voorwaardelijk.
De rechtbank gaf het meisje acht maanden jeugddetentie, waarvan zeven maanden en twee weken voorwaardelijk. Foto ANP

Een vijftienjarig meisje heeft dinsdag acht maanden jeugddetentie gekregen omdat ze vorig jaar voorbereidingen trof voor aansluiting bij terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Van de acht maanden zijn zeven maanden en twee weken voorwaardelijk. Dat maakte de rechtbank Limburg bekend.

De meervoudige jeugdstrafkamer van de rechtbank acht bewezen dat zij in 2015 voorbereidingen trof voor het deelnemen aan IS. Deze voorbereidingshandelen bestonden uit het bezitten van telefoons met daarop chatgesprekken met gelijkgestemden over het uitreizen naar IS en reismogelijkheden vanaf een vliegveld in Düsseldorf. Ook probeerde ze haar reis met een ring te financieren en kocht ze een mobiele telefoon voor haar geplande reis.

Gesprekken met theoloog

Daarnaast werd ze beschuldigd van het verspreiden van “opruiend boekwerk”. De rechtbank achtte dit niet bewezen en sprak haar hiervan vrij. Naast de opgelegde jeugddetentie komt het meisje twee jaar lang onder elektronisch toezicht te staan. Tijdens deze periode mag ze geen internationaal vliegveld bezoeken in Nederland en moet ze gesprekken voeren met een theoloog.

De rechtbank zegt dat ze met deze strafoplegging wil voorkomen dat het meisje verder radicaliseert.

    • Guus Ritzen