Vannacht in Rio: twee keer goud, veel halve finaleplaatsen

De vrouwenhockeyers verslaan Argentinië, beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen kloppen Nummerdor en Varenhorst, Van Rouwendaal en Wevers gehuldigd.

Turnster Sanne Wevers (R) en zwemster Sharon van Rouwendaal (L) worden in het Holland Heineken House gehuldigd voor hun gouden medailles. Foto: Olaf Kraak / ANP

In juni versloeg Argentinië de Nederlandse hockeyvrouwen nog in de finale van de Champions Trophy. Maar vanavond hield Nederland stand en won het damesteam met 3-2 van de nummer 2 van de wereld.

Oranje begon sterk aan de wedstrijd, Lidewij Welten maakte al na amper 5 minuten het eerste punt door één op één het duel met de keeper aan te gaan. De tweede veldgoal kwam van Laurien Leurink, terwijl het onderwijl was begonnen te stortregenen. Na rust maakt Kelly Jonker de derde goal.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Het is wel gespeeld tussen #NED en #ARG: 3-0 kort na rust. #Rio2016 https://t.co/huZWM3pvhH

Maar de Argentijnen kwamen daarna feller in de wedstrijd terug. Terwijl Van As, Geffen en De Goede met een gele kaart op de bank zaten, zetten Marino en Habif elk de stand op 3-2. Na een afgekeurde goal buiten de cirkel van Nederland, wisten de hockeyvrouwen Argentinië niettemin van zich af te houden.

Duitsland is woensdag in de halve finale de volgende tegenstander van Nederland, dat in Brazilië hoopt de derde olympische titel op rij te behalen. Oranje stond zaterdag in de groepsfase ook al tegenover de Duitse vrouwen, en won toen vrij overtuigend met 2-0. De andere halve finale is Groot-Brittannië tegen Nieuw-Zeeland.

Oranje verslaat Oranje

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen versloegen Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst met 2-0 (25-23 21-17). Het was voor beide duo’s een resultaat met gemengde gevoelens. Voor Reinder Nummerdor was het zijn laatste optreden bij de Olympische Spelen. Daardoor kwam het verlies in de kwartfinale extra hard aan.

Foto Sander Koning /ANP

Reinder Nummerdor en Christiaan Varenhorst (L) tegen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen tijdens de kwartfinale beachvolleybal in de Beach Volleybal Arena op de Olympische Spelen in Rio. Foto Sander Koning /ANP

Voor Brouwer en Meeuwsen voelde het ook dubbel, zei Brouwer tegen ANP:

“We hebben ontzettend veel aan hem te danken, Reinder heeft samen met Richard Schuil de weg voor ons geplaveid. Zij hebben beachvolleybal groot gemaakt in Nederland en daar hebben wij de vruchten van geplukt. Wij zijn ons heel bewust hoeveel we aan hem te danken hebben. Maar als je van die jongens wint, is het drie keer zo mooi.”

Brouwer en Meeuwsen mogen dinsdag alweer aantreden. In de halve finale staan ze tegenover Brazilianen Cerutti en Schmidt.

Goud voor Sanne Wevers en Sharon van Rouwendaal

En er was meer Nederlands succes. Turnster Sanne Wevers won ‘s avonds in de toestelfinale goud met haar vrijwel feilloze oefening en is daarmee de eerste Nederlandse turnsters die goud wint op de Spelen in Rio. De 24-jarige haalde een score van 15.466; een persoonlijk record.

Lees ook: De sierlijkheid spat bij Wevers van de balk

Wevers profiteerde van de mindere prestatie van Simone Biles, de 19-jarige Amerikaanse die tot nu toe drie gouden medailles won. Ze wankelde en kwam niet hoger uit dan 14.733, waarmee ze wel nog brons won. Lauren Hernandez, de andere Amerikaanse in de finale, haalde zilver met een score van 15.333.

Eerder op de dag won zwemster Sharon van Rouwendaal bij de 10 km in het open water goud. De 22-jarige Van Rouwendaal is de eerste Nederlandse vrouw ooit die dit voor elkaar kreeg.

Lees ook: Sharon van Rouwendaal hield vertrouwen in haar beul

Ander Nederlands resultaat

- De medalrace waarin zeilster Bouwmeester maandagavond uit zou komen, werd afgelast wegens te weinig wind. Hij staat nu voor dinsdag op de planning. Als het niet doorgaat vandaag, dan heeft Bouwmeester goud.
- Baanwielrenster Kirsten Wild staat na de eerste drie onderdelen van het omnium bij de Olympische Spelen zesde in de tussenstand. Ligtlee heeft het sprintduel in de tweede ronde gewonnen en staat dinsdag in de kwartfinales.
- Dafne Schippers heeft haar heat in de series van de 200 meter eenvoudig gewonnen in 22.51. Ze is nu door naar de halve finale, die dinsdag op het programma staat.

- Muskens en Piek verloren de kwartfinale badminton van het Zuid-Koreaanse duo Jung/Shin.
- Medaillekansen zijn voor Nederland ook verkeken bij de dressuurfinale. Zowel Hans Peter Minderhoud (80.553) als Diederik van Silfhout (79.535) werden dik ingehaald door de Britse Dujardin met de enorm hoge score van 93.928.
- Ook zeiler Pieter-Jan Postma maakt geen kans meer op een medaille in de Finn-klasse. Vlak voor de start van de tiende race had hij een aanvaring, waardoor hij gediskwalificeerd is.
- Fabian Florant is het niet gelukt zich te plaatsen voor de finale van het hinkstapspringen. De 33-jarige Nederlander eindigde bij de series als 22ste. Hij kwam tot een afstand van 16,51 meter, niet genoeg voor de finale.

Overig nieuws

-De Braziliaanse Thiago Braz da Silva heeft een olympisch record gesprongen bij het polsstokhoogspringen: 6.03 meter. Daarmee versloeg hij de grote favoriet en titelverdediger Renaud Lavillenie.
- Shaunae Miller zorgt even voor opschudding door tijdens de 400 meter zichzelf letterlijk over de finishlijn te gooien. Ze wint daardoor met een handlengte van de Amerikaanse Allyson Felix. Felix was met haar bronzen medaille desondanks wel de meest gedecoreerde Amerikaanse atlete op dit onderdeel.
- Bij de heren pakte de Italiaan Elia Viviani het goud op het onderdeel omnium. De Brit Mark Cavendish kreeg zilver en Deense titelverdediger Lasse Norman Hansen brons. De Nederlandse Tim Veldt schoof een plaatsje op en eindigde als negende.
- De Egyptische judoka Islam El Shehaby die vrijdag weigerde de hand te schudden van zijn Israëlische tegenstander Or Sasso is naar huis gestuurd door zijn team wegens zijn onsportiviteit.
- De Poolse Anita Wlodarczyk heeft in de finale van het kogelslingeren een nieuw wereldrecord gevestigd. Ze gooide de kogel tot een afstand van wel 82,29 meter. Daarmee verbeterde ze het vorige wereldrecord met 1,21 meter. Wie de houder daarvan was? Zijzelf.
- De Russische verspringster Darja Klisjina werd zaterdag nog uitgesloten van deelname, maar ze mag toch meedoen aan de Spelen. Volgens de internationale atletiekfederatie (IAAF) zou er nieuw bewijs zijn in het onderzoek naar het Russische dopingprogramma, maar Klisjina stapte naar sporttribunaal CAS en dat gaf haar gelijk.

    • Anouk Eigenraam