Twee keer goud, en een turndrama

Olympische Spelen

Met acht gouden medailles neemt TeamNL voorlopig de zevende plaats in het medailleklassement. Dat is ongebruikelijk hoog.

De Nederlandse olympische ploeg had opnieuw voldoende te vieren op elfde dag van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro, maar de warme dag kende ook een sportief drama; de val van turner Epke Zonderland, de kampioen van 2012.

Een dag na het succes van zwemster Sharon van Rouwendaal klonk in de ochtenduren opnieuw het Wilhelmus op de Copacabana. Na de vrouwen was ook het goud bij de mannnen voor de Nederlandse zwemploeg. Onder het toeziend oog van zijn vriendin Ranomi Kromowidjojo was Ferry Weertman de snelste in eindsprint, na tien kilometer zwemmen onder de kust van Fort Copacabana.

Even verderop in Rio, aan de baai van Guanabara, haalde zeilster Marit Bouwmeester het goud binnen dat al een dag voor haar klaar lag. Wegens de weersomstandigheden was haar finale in de Laser Radial een etmaal uitgesteld. De Friezin, die vier jaar geleden in Londen zilver haalde, kwam even in de problemen in de medalrace maar hield net genoeg voorsprong over voor haar olympische titel.

Door de opmerkelijke medailleoogst steeg TeamNL naar een ongebruikelijk hoge klassering op de medaillespiegel. Met acht gouden medailles, twee keer zilver en driemaal brons klom Nederland voorlopig naar de zevende plaats, boven grote sportlanden als Frankrijk en Australië.

De komende dagen komen nog Nederlandse teams en atleten in actie die kans maken op een medaille. Behalve Dafne Schippers (200 meter) zijn dat onder meer teams in hockey, handbal en ook de volleybalsters. Het record aan gouden medailles tijdens Olympische Spelen ligt voor Nederland op twaalf, in Sydney (2000).

Olympische Spelen pagina 19-23