Tweemaal levenslang geëist tegen Gülen

Een Turkse officier van Justitie eist die straf vanwege Gülens vermeende rol bij de mislukte staatsgreep een maand geleden.

De Turkse geestelijke Fethullah Gülen.
De Turkse geestelijke Fethullah Gülen. Foto Thomas Urbain/AFP

Een Turkse officier van Justitie heeft tweemaal levenslang plus 1.900 jaar cel geëist tegen de geestelijke Fethullah Gülen vanwege zijn vermeende rol bij de mislukte staatsgreep, een maand geleden. Dat meldt persbureau AFP op basis van Turkse media. Gülen, die al jaren in zelfverkozen ballingschap in de Verenigde Staten leeft, wordt door president Recep Tayyip Erdogan gezien als het brein achter de couppoging.

Twitter avatar AFP AFP news agency #BREAKING Turkish prosecutors ‘demand 2 life sentences’ for Gulen

Gülen probeerde volgens de rechtbank de democratische orde omver te werpen met het gebruik van geweld en door het vormen van een gewapende terroristische groepering. Het is nog onduidelijk welke bewijzen de rechter heeft voor de vermeende schuld van de geestelijke. Turkije wil dat Gülen wordt uitgeleverd, maar de Verenigde Staten willen dat het land eerst aantoont dat hij daadwerkelijk schuldig is. Gesprekken daarover liepen op niets uit.

Dinsdag opnieuw invallen bij rechtbank

Ondertussen heeft Turkije dinsdag opnieuw een inval gedaan in een rechtbank in Istanbul. Daarbij zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen 83 medewerkers, meldt het Turkse staatspersbureau Anadolu. Maandag werden al 136 medewerkers van drie andere rechtbanken in de Turkse stad aangehouden. Tegen 173 werd een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De medewerkers worden verdacht van banden met de beweging van Gülen. In totaal zijn er in de periode na de coup 35.000 mensen gearresteerd, 76.000 ambtenaren geschorst en 5.000 ontslagen, in wat president Erdogan een “zuivering” van Turkije van “een parallelle staatsstructuur” noemt.

Bedrijfsleven

Tegelijkertijd met de inval in de rechtbank viel de Turkse politie dinsdag 44 bedrijven binnen in Istanbul. 120 hooggeplaatste medewerkers van de bedrijven worden verdacht van banden met Gülen. Hun bedrijven zouden hem financiële steun hebben verleend. Welke bedrijven het precies betreft, is niet bekendgemaakt.

Erdogan kondigde eerder al aan bedrijven die aan de Gülen-beweging gelieerd zijn te gronde te zullen richten. Volgens de Turkse president zijn het “broeinesten van terroristen”. In de nasleep van de coup zijn ook meer dan honderd mediabedrijven gelieerd aan Gülen door Turkije overgenomen of gesloten.

Hrant Dink

Turkije pakte ook weer vier mensen op in verband met de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink in 2007. De destijds 17-jarige Ogün Samast bekende en werd veroordeeld tot 23 jaar cel.

Desondanks bleven er vermoedens dat meer mensen bij de moord betrokken waren, onder wie functionarissen van politie en veiligheidsdiensten, die op de hoogte zouden zijn geweest van de plannen van Samast. Het nu opgepakte kwartet wordt verdacht van banden met Gülen.

Turkije wijst sinds voormalige bondgenoten Gülen en Erdogan met elkaar in onmin raakte de beweging van Gülen aan als organisator van de moord op Dink. Sinds de couppoging zijn er acht verdachten opgepakt, van in totaal veertien die nu vastzitten.