Trump: VS moeten ‘ideologische strijd’ voeren tegen radicale islam

In een speech over terrorisme zei Donald Trump dat het ‘verpletteren’ van de ideologie van IS en de radicale islam het enige doel van de VS in het Midden-Oosten moet zijn.

Donald Trump tijdens zijn speech in Youngstown.
Donald Trump tijdens zijn speech in Youngstown. Foto Jeff Swensen / Getty Images / AFP

Amerika moet net als in de Koude Oorlog ‘een ideologische strijd’ gaan voeren, ditmaal tegen de radicale islam. Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump maandag in een speech over terrorisme in Youngstown, Ohio, een swing state waar Trump achterloopt op Hillary Clinton.

In de speech greep Trump regelmatig terug op de gespleten wereld en het vijandbeeld van de Koude Oorlog. Amerika moet niet langer streven naar vreedzame regimes en het opbouwen van democratie in het Midden-Oosten vindt Trump. ‘Verpletteren’ van de ideologie van IS en de radicale islam moet het enige doel zijn. Daartoe zijn vergaande middelen geoorloofd, bleek uit de speech. Zo zei Trump dat de Amerikanen de Iraakse olie in beslag hadden moeten nemen na de invasie van dat land onder zijn voorganger George W. Bush. Inbeslagname van de Iraakse olie had volgens Trump de opkomst van IS voorkomen. “Ik zei dit constant en tegen iedereen die maar wilde luisteren. Hou die olie, hou die olie, hou die olie, zei ik – laat niemand anders ermee vandoor gaan.” Inbeslagname van de olie had een schending van de Geneefse Conventies betekend. “Als we vroeger een oorlog wonnen, was de buit voor de overwinnaar,” aldus Trump.

De gehele speech van maandagavond:

Trump schoof de schuld van de oorlog in Syrië en de inéénstorting van Libië in de schoenen van president Obama en Hillary Clinton, daarmee het feit negerend dat Islamitische Staat (IS) ouder is dan Obama’s presidentschap. Trump herhaalde niet zijn uitspraak van vorige week, toen hij beweerde dat Obama IS heeft opgericht.

‘Extreme controle’ van immigranten

Evenmin herhaalde Trump zijn oproep uit 2015 alle moslims tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen. In plaats daarvan riep hij op tot ‘extreme controle’ van immigranten en het opschorten van immigratie uit regio’s ‘die terrorisme exporteren’. Voorbeelden gaf hij niet, hij lichtte ook niet toe of deze ban ook EU-landen zou treffen, waar plegers van de aanslagen in Frankrijk en België geboren zijn. Trump benadrukte dat Hillary Clinton meer Syrische vluchtelingen wil opnemen dan Obama nu doet. “Hillary Clinton wil Amerika’s Angela Merkel worden”, zei hij. Hij vermeldde niet dat Clinton het belang van goede screenings eveneens heeft benadrukt. Ook zouden immigranten, „net als in de Koude Oorlog” aan een ideologische test moeten worden onderworpen om het Amerikaanse gehalte van hun waarden te testen.