Toespraak over terrorisme

Trump wil ideologische test voor immigranten in de VS

De Verenigde Staten moeten net als in de Koude Oorlog ‘een ideologische strijd’ voeren, ditmaal tegen de radicale islam. Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump maandag tijdens een toespraak over terrorisme in Youngstown, Ohio, een belangrijke staat waar Trump achterloopt op Hillary Clinton.

Hij herhaalde zijn omstreden oproep uit 2015 om alle moslims tijdelijk de toegang tot de VS te ontzeggen niet. In plaats daarvan riep hij op tot „extreme controle” van immigranten en het opschorten van immigratie uit „regio’s die terrorisme exporteren”. Ook zouden immigranten, „net als in de Koude Oorlog” in een ideologische test moeten laten zien hoe Amerikaans hun waarden zijn.

De VS moeten niet langer streven naar vreedzame regimes en het opbouwen van democratie in het Midden-Oosten, vindt Trump. ‘Verpletteren’ van de ideologie van IS en de radicale islam moet het doel zijn. Daartoe bepleitte hij vergaande middelen. Zo zei hij dat de VS de Iraakse olie in beslag hadden moeten nemen na de invasie van dat land. Dat zou de opkomst van IS hebben voorkomen.

„Ik zei dit constant en tegen iedereen die maar wilde luisteren. Hou die olie, hou die olie, hou die olie, zei ik – laat niemand anders ermee vandoor gaan.” Het zou een schending van het oorlogsrecht in de Geneefse Conventies zijn geweest. Trump: „Als we vroeger een oorlog wonnen, was de buit voor de overwinnaar,” aldus Trump.”

Trump schoof de schuld voor de oorlog in Syrië en de ineenstorting van Libië in de schoenen van president Obama en Hillary Clinton, maar herhaalde niet zijn uitspraak van vorige week, toen hij beweerde dat Obama IS heeft opgericht.

    • Maartje Somers