Rio

Twee keer verrassend Nederlands goud op één dag

Rio 2016 Zwemster Sharon van Rouwendaal (22) en turnster Sanne Wevers (24) haalden maandag goud. Ze behoren tot de nieuwe lichting sportheldinnen.

Dag tien van de Olympische Spelen is voor de Nederlandse sporters de succesvolste dag geworden tot nu toe. Tweemaal werd er goud gewonnen: door zwemster Sharon van Rouwendaal, op de 10 kilometer in open water, en door turnster Sanne Wevers, in de toestelfinale op balk.

Beide gouden medailles zijn bijzondere prestaties. Van Rouwendaal is de eerste Nederlandse zwemster die de 10 kilometer open water heeft gewonnen, het zwaarste onderdeel in het olympische zwemmen dat in 2008 is ingevoerd. Ze won met overmacht en ogenschijnlijk gemak.

In het vrouwenturnen gaf de 24-jarige Wevers een vrijwel feilloze oefening af en behaalde een score van 15,466 – ook een persoonlijk record. Wevers is de eerste Nederlandse turnster die goud wint op de Spelen.

Vijf van de zes huidige Nederlandse gouden medailles werden door vrouwen behaald. Roeiers Maaike Head en Ilse Paulis, baanwielrenster Elis Ligtlee en wegwielrenster Anna van der Breggen golden allen vooraf nog niet als de grote sterren die Nederland aan het voorspelde aantal van een stuk of zes gouden medailles zouden helpen.

Spelen in Rio pagina E6-9