Recordverlies voor mijnbouwer BHP Billiton

BHP Billiton lijdt ruim 6 miljard dollar verlies door lagere grondstofprijzen en een damdoorbraak bij een Braziliaanse mijn.

BHP Billiton, het grootste mijnbouwbedrijf ter wereld, heeft in het afgelopen jaar meer verlies geleden dan ooit. Het verlies bedroeg in totaal 6,4 miljard dollar (5,7 miljard euro), zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers over het afgelopen boekjaar. Vorig jaar werd nog een winst van 1,9 miljard dollar geboekt.

Volgens het bedrijf heeft het verlies te maken met de sterk dalende omzet als gevolg van flink verslechterde grondstofprijzen. De omzet zakte met ruim 30 procent tot 30,1 miljard dollar. De Brits-Australische gigant haalt zijn inkomen onder meer uit het winnen van olie, maar de prijs van ruwe olie is het afgelopen jaar enorm gedaald. Ook oliemaatschappijen boeken daarom slechte resultaten. De omzet uit ijzererts daalde van 14,7 naar 10,5 miljard dollar.

Wat ook meespeelt bij de slechte cijfers is de doorbraak van een dam vorig jaar november bij de Braziliaanse ijzerertsmijn Samarco, waar BHP Billiton gedeeltelijk eigenaar van is. Bij die ramp vielen negentien doden, raakten honderden mensen dakloos en mijnafval stroomde de nabijgelegen rivier de Doce in, die ernstig vervuild raakte.

In maart trof BHP Billiton daar een deelschikking van 5,6 miljard euro voor, die het concern verspreid over meerdere jaren zal betalen. Afgelopen jaar kostte de ramp het bedrijf omgerekend 2,15 miljard euro. Dat bedrag kan nog oplopen. Brazilië eist in totaal 48 miljard dollar. (NRC)

    • Joram Bolle