Recordverlies voor grootste mijnbedrijf ter wereld

BHP Billiton verliest ruim 6 miljard dollar door lagere grondstofprijzen en een damdoorbraak bij een Braziliaanse mijn.

Foto David Gray / Reuters

BHP Billiton, het grootste mijnbedrijf ter wereld, heeft in het afgelopen jaar meer verlies dan ooit gedraaid. Het bedrijf maakte in totaal 6,4 miljard dollar (5,7 miljard euro) verlies, zo blijkt uit dinsdag gepubliceerde cijfers over het afgelopen boekjaar. Vorig jaar werd nog een winst van 1,9 miljard dollar gehaald.

Volgens het bedrijf heeft het verlies te maken met de sterk dalende omzet als gevolg van flink verslechterde grondstofprijzen. De omzet zakte met ruim 30 procent tot 30,1 miljard dollar. De Brits-Australische gigant haalt zijn inkomen onder meer uit het winnen van petroleum, maar de ruwe olieprijs is het afgelopen jaar enorm gedaald. Ook specifieke oliebedrijven boekten daarom slechte resultaten, bleek eerder dit jaar. De omzet uit ijzererts, de grootste inkomstenbron van BHP Billiton, daalde van 14,7 naar 10,5 miljard dollar.

Damdoorbraak Samarco

Wat ook meespeelt bij de slechte cijfers is de doorbraak van een dam vorig jaar november bij de Braziliaanse ijzerertsmijn Samarco, waar BHP Billiton gedeeltelijk eigenaar van is. Bij die ramp vielen negentien doden, raakten honderden mensen dakloos en mijnafval stroomde de nabijgelegen rivier de Doce in, die ernstig vervuild raakte.

Beelden van de dambreuk

In maart trof BHP Billiton daar een deelschikking van 5,6 miljard euro voor, verspreid over meerdere jaren. Afgelopen jaar kostte de ramp het bedrijf omgerekend 2,15 miljard euro. Dat bedrag kan nog oplopen. Brazilië eist in totaal 48 miljard dollar.

    • Joram Bolle