Radicale Britse imam veroordeeld voor steunen IS

Choudary (49) wordt gezien als een van de invloedrijkste extremisten in Europa.

Archiefbeeld van radicale imam Anjem Choudary. Foto AFP

De radicale Britse imam Anjem Choudary is veroordeeld voor het steunen van terreurbeweging Islamitische Staat. Choudary (49), die wordt gezien als een van de invloedrijkste extremisten in Europa, werd al jaren door de Britse autoriteiten in de gaten gehouden toen hij in 2014 werd opgepakt. Zijn strafmaat wordt op 6 september bekendgemaakt, en kan oplopen tot maximaal tien jaar cel.

Ook een handlanger van Choudary, Mohammed Mizanur Rahman (33), is veroordeeld. Zij werden allebei gearresteerd nadat op een extremistische website hun naam verscheen bij een steunbetuiging aan IS. Dat was voor de Britten reden genoeg hem op te pakken.

Ontkent aantijgingen

Zelf ontkent Choudary dat hij steun aan IS heeft uitgesproken. Volgens hem is de veroordeling “politiek gemotiveerd”. Voor zijn arrestatie was Choudary al lange tijd in beeld bij de Britse autoriteiten. Hij is de oprichter van verschillende radicale groeperingen, waaronder Sharia4UK (van waaruit later Sharia4Belgium en Sharia4Holland zouden ontstaan).

Totdat hij zijn steun uitsprak aan IS, was hij voor opsporingsdiensten lang ongrijpbaar. Hij riep nooit expliciet op tot geweld, of dat zijn volgelingen zich aan moesten sluiten bij de jihad in Syrië.

“Deze mannen hebben veel jaren net binnen de weten weten te blijven”, zei Dean Haydon, hoofd van de contraterrorisme-eenheid van Londen tegen Reuters. “Maar er is niemand die twijfelt aan de invloed die zij gehad hebben, de haat die ze verspreid hebben en de mensen die ze aangemoedigd hebben zich aan te sluiten bij terroristische organisaties.”

Betrokken bij terrorisme

Veel mensen met wie Choudary in contact kwam, raakten betrokken bij terrorisme. Zo werden zes van zijn pupillen in 2012 veroordeeld voor het plannen van een aanslag op een effectenbeurs. Ook de man die een Londense militair met een hakmes aanviel in 2013, kende Choudary persoonlijk.

“Er zullen weinig Syriëgangers uit Nederland zijn vertrokken zonder ooit een preek van Anjem Choudary te hebben beluisterd”, schreef NRC-redacteur Andreas Kouwenhoven vorig jaar.

“Hoewel nooit is gebleken dat Choudary zelf te maken heeft met een terroristisch complot, wordt hij gezien als ideoloog van moslims die wél overgaan tot geweld.”

Lees meer over Choudary: Imam wiens volgeling geweld gebruikt, wordt zelf vervolgd
    • Guus Ritzen