Paardensport

Springploeg naar finale

De Nederlandse springruiters hebben zich dinsdag verzekerd van een plek in de medaillestrijd. De equipe van bondscoach Rob Ehrens was daarvan zeker na foutloze rondes van Jeroen Dubbeldam (op zijn paard Zenith), Maikel van der Vleuten (Verdi) en Harrie Smolders (Emerald). Jur Vrieling hoefde daardoor met Zirocco Blue, het paard dat zondag dienst weigerde en van zijn berijder een paar tikken met de zweep kreeg, de ring niet meer in. Om het vertrouwen van zijn rijdier te herwinnen deed hij dat wel, maar dat werd geen succes. De schimmelhengst werd opnieuw uitgebeld door tweemaal te stoppen op de driesprong. Voor Oranje betekende dat het schrapresultaat, voor de Groninger een deceptie.

Ehrens was opgetogen over zijn supertrio maar had ook te doen met zijn pechvogel. „Aan de ene kant wil je juichen en dan krijg je dat met Jur. Het is sport en daar hoort drama bij, maar je wenst dat hier niemand toe.”

Dat is – met twee ruiters op 0 en Dubbeldam op 4 – ook van belang voor het individuele toernooi. Deze woensdag is de beslissende manche met de beste acht teams van vier combinaties. Behalve Nederland beginnen ook de ploegen van Duitsland, Brazilië en de Verenigde Staten met 0 strafpunten aan de finale. De andere deelnemers zijn Frankrijk (1 strafpunt), Canada (4), Zweden (8) en Zwitserland (8). (ANP)

    • Harry Meijer