Oud-FIFA-voorzitter Havelange (100) overleden

Havelange was 24 jaar lang voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA. Hij was niet van onbesproken gedrag.

Havelange werd sinds juli in het ziekenhuis behandeld voor een longontsteking.
Havelange werd sinds juli in het ziekenhuis behandeld voor een longontsteking. Foto: Bruno Domingos / Reuters

Voormalig voorzitter van wereldvoetbalbond FIFA João Havelange is dinsdag op 100-jarige leeftijd overleden. Hij was van 1974 tot 1998 voorzitter van de FIFA.

Havelange overleed in zijn woon- en geboorteplaats Rio de Janeiro. Dat bevestigt het Samaritano-ziekenhuis volgens Braziliaanse media. Hij werd daar sinds juli behandeld voor een longontsteking. Eind vorig jaar was Havelange al eens opgenomen in het ziekenhuis wegens ademhalingsproblemen.

Omstreden bestuurder

De Braziliaan met Belgische roots was niet van onbesproken gedrag: in 2013 trad hij af als erevoorzitter van de FIFA vanwege een corruptieschandaal. De ex-bestuurder zou voor (omgerekend) ruim een miljoen euro smeergeld hebben ontvangen van marketingbureau ISL. ISL was vanaf het begin van de jaren tachtig de exclusieve afnemer van de lucratieve uitzendrechten van voetbalwereldkampioenschappen.

Twee jaar voor zijn aftreden bij de FIFA was hij al opgestapt als lid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Havelange zou het in zijn periode als IOC-lid al niet zo nauw hebben genomen met de regels. Een onderzoek naar fraude werd stopgezet toen Havelange eind 2011 besloot op te stappen.

Succesvol atleet

Vóór zijn carrière als sportbestuurder was Havelange een succesvol zwemmer. Zo werd hij Braziliaans en Zuid-Amerikaans kampioen en nam hij deel aan de Olympische Zomerspelen in Berlijn in 1936. Daarnaast was hij lid van de Braziliaanse waterpoloploeg die meedeed aan de Spelen van 1952 in Helsinki.

In 2007 werd het naar hem vernoemde olympisch stadion in Rio de Janeiro geopend.