Opera met selfies en foodtrucks

Hoe maak je opera actueel? Gewoon, je doet iets met een dj. Een originele vondst is het niet, om klassieke muziek op die manier op te leuken, maar in Traviata Remixed – een door Lotte de Beer geregisseerde bewerking van Giuseppe Verdi’s La Traviata – is de toevoeging functioneel. In de ingekorte Traviata (in deze versie zo’n anderhalf uur), te horen op het Grachtenfestival, zijn we te gast op het feest van de levenslustige, maar doodzieke social climber én prostituee Violetta. Alles aan dat feest is heel erg 2016: de dj zorgt voor beats, er worden aan de lopende band selfies gemaakt, er zijn foodtrucks en we zien aan de projecties dat het feest ook op sociale media wordt beleefd. De Beer wil met haar Nieuw Nederland Operafront opera toegankelijker maken, en dat lukt inderdaad in deze setting in een fabriekshal op het Westergasterrein in Amsterdam. Muzikaal valt er ook te genieten: het arrangement van Moritz Eggert en Jacopo Salvatori (met onder meer elektrische gitaar en accordeon) is intrigerend. Alexandra Flood maakt indruk als Violetta, maar de uitversterking van de zangers laat te wensen over. En of die beats echt een verrijking zijn? Nou, nee.

    • Merlijn Kerkhof