OM interpreteert rapport Syriëgangers verkeerd inzake Laura H.

Rapport ‘Bestemming Syrië’ Het OM maakt uit een rapport op dat élke vrouw in het kalifaat actief deelneemt aan de strijd. Dat schreven we niet, zeggen de auteurs.

Een voor IS gevluchte vrouw in Irak.
Een voor IS gevluchte vrouw in Irak. Reuters

Onderzoekers vinden dat het Openbaar Ministerie aan de haal gaat met hun rapport over Syriëgangers. Volgens het OM blijkt uit het rapport dat alle vrouwelijke Syriëgangers betrokken zouden zijn bij de gewapende strijd. De auteurs weerspreken dit.

„Het OM interpreteert ons onderzoek heel extreem”, zegt Edwin Bakker, hoogleraar terrorisme aan de Universiteit Leiden en een van de auteurs van het onderzoek.

Dinsdag werd bekend dat de teruggekeerde Syriëganger Laura H. negentig dagen langer wordt vastgehouden op de Terrorisme Afdeling. De 20-jarige moeder zegt in het kalifaat niet veel meer gedaan te hebben dan het zorgen voor haar twee kinderen. Justitie bekijkt of ze H. strafrechtelijk wil vervolgen en motiveert dat door te verwijzen naar het rapport Bestemming Syrië. Daaruit zou blijken dat alle vrouwelijke Syriëgangers direct of indirect betrokken zijn bij de gewapende strijd.

‘Veel vrouwen zorgen gewoon voor de kinderen’

De onderzoekers weerspreken de conclusie die het OM uit hun rapport trekt. „Bij mijn weten schrijven wij niet dat alle vrouwen daar betrokken zijn bij de gewapende strijd”, zegt co-auteur en hoogleraar islam Ruud Peters van de Universiteit van Amsterdam. „Er zijn daar zat vrouwen die gewoon in een huis zitten, getrouwd zijn en voor de kinderen zorgen.” Ook hoogleraar Bakker vindt dat het onderzoek te ruim wordt geïnterpreteerd door het OM. „Juist veel meisjes verkeren in de naïeve voorstelling dat ze in het kalifaat het beste als moslim kunnen leven.”

Lees ook: In Syrië-rapport werd geschrapt. Niet álle Syriëgangers zijn betrokken bij de gewapende strijd

Het OM zegt in een reactie dat zij haar standpunt over vrouwelijke Syriëgangers niet alleen baseert op het rapport ‘Bestemming Syrië’, maar ook op geheime politierapporten en een publicatie van inlichtingendienst AIVD. „Hieruit valt af te leiden dat vrouwen zich, wanneer zij in het strijdgebied verblijven, niet kunnen onttrekken aan het dienen van het belang van IS”, zegt een woordvoerder.