Onderzoek

Oudere weet vaak niet waar medicijn voor dient

Ouderen die veel verschillende medicijnen slikken, weten vaak niet waar die voor dienen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht. Zij bevroegen 754 ouderen in Zuid-Limburg die meer dan vijf medicijnen gebruiken. Slechts 15 procent van hen wist van elk middel voor welke kwaal het diende. Hoe meer verschillende medicijnen een oudere slikte, hoe groter de kans dat diegene niet precies wist waar ze voor dienden. Andere factoren zijn de leeftijd en het geslacht van de ouderen: mannen van boven de tachtig hadden met name slecht zicht op hun medicatie. Thuiswonende ouderen met een partner wisten het vaakst met welke reden ze bepaalde medicijnen slikten. Vergeleken met het buitenland liggen deze percentages laag. De onderzoekers waarschuwen dat mensen die niet weten waar hun medicatie toe dient, mogelijk eerder stoppen met het gebruiken daarvan. Ze vinden dat artsen zich ervan bewust moeten zijn dat sommige patiënten mogelijk weinig weten van het doel van hun medicatie. (NRC)

    • Auteur Onbekend