Leidenaar verdacht van seksueel misbruik in Cambodja

De man werd eerder veroordeeld voor jarenlang misbruik van een Nederlandse tiener.

Een man trekt een kar met koopwaar door de straten van Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja. Samrang Pring / Reuters

Een 42-jarige Leidenaar zit sinds eind juli vast in Cambodja op verdenking van het seksueel misbruiken van minderjarige kinderen. Dat meldt het Nederlandse Openbaar Ministerie dinsdag, dat in de zaak samenwerkt met de Cambodjaanse justitie. De man wordt onder andere verdacht van misbruik in het weeshuis dat hij beheert in de stad Siem Reap.

Er lopen nu twee strafzaken tegen de man: in 2014 deden twee jonge Cambodjaanse kinderen al aangifte tegen hem om seksueel misbruik dat zou hebben plaatsgevonden tussen 2009 en 2013.

Lees ook: Voortvluchtige pedofiel geeft zichzelf aan in Cambodja

De Leidenaar werd in 2004 veroordeeld voor het langdurig misbruiken van een twaalfjarige Nederlandse jongen. Het beroep zeilleraar niet meer uitoefenen was onderdeel van het vonnis, naast een taakstraf en een voorwaardelijke gevangenisstraf, maar daar bleek hij niet naar te luisteren. Misdaadverslaggever Peter R. de Vries ontdekte dat de man zichzelf een jaar later opnieuw aanbood als instructeur op zeilkampen. Na de onthulling van De Vries moest de man een half jaar gevangenisstraf uitzitten.

In 2012 werd de Leidenaar vrijgesproken van vermeend misbruik bij kinderen in zijn weeshuis in Cambodja, nadat vier van de vijf kinderen hun eerdere verklaringen weer introkken.

    • Liza van Lonkhuyzen