Een filmpje hielp Nederland langs Argentinië

Hockey

De Nederlandse vrouwen versloegen in de kwartfinale aartsrivaal Argentinië met 3-2. Zelfs met acht speelsters tegen elf hield de ploeg stand.

Aanvalster Ellen Hoog aan de bal in de met 3-2 gewonnen kwartfinale tegen Argentinië.
Aanvalster Ellen Hoog aan de bal in de met 3-2 gewonnen kwartfinale tegen Argentinië. Foto Koen Suyk/ANP

Het ging met hangen en wurgen, maar het doel was bereikt: de halve finale in Rio, op een emotionele dag waarop de Nederlandse hockeyvrouwen tot tranen werden geroerd.

Passie en strijd

Nederland, de olympisch kampioen van 2008 (Beijing) en 2012 (Londen), versloeg aartsrivaal Argentinië, nummer twee van de wereld, met 3-2. Maar de manier waarop, in een duel vol passie en strijd, was minstens zoveel waard in de ogen van bondscoach Alyson Annan.

Ze had haar speelsters voorafgaand aan het beladen duel een filmpje getoond, gemaakt door haar begeleidingsstaf, waarop ouders en vrienden de Nederlandse internationals vertelden hoe bijzonder het was dat ze op de Spelen waren. „Binnen tien seconden zat ik te janken”, erkende aanvoerster Maartje Paumen achteraf. „Iedereen”, vulde Ellen Hoog aan. „Kippenvel”, zei Naomi van As.

Las Leonas, de vurige nationale vrouwenploeg van Argentinië, vergt een aparte behandeling, had Annan vooraf bedacht. Door de nieuwe opzet van het olympische toernooi – en de matige prestaties van Argentinië in de groepsfase – waren de nummers één en twee van de wereld al in de kwartfinale aan elkaar gekoppeld.

Dat moet ook tegen de Argentijnsen

Nederland verloor het afgelopen jaar twee keer tegen de Argentijnsen, die technische gebreken op alle mogelijke manieren proberen te compenseren. Overdreven kabaal maken in de spelerstunnel om de jonkies van Nederland te overbluffen, bijvoorbeeld. Provoceren tijdens de wedstrijd. Rumoer maken rond de spelersbus na een training.

Juist daarom besloot Annan het filmpje voor de cruciale wedstrijd tegen Argentinië te laten zien aan haar speelsters. „Het was een emotionele film, sport is emotie. Wij speelden tegen een team dat vol passie in het veld staat. Ik denk dat onze meiden hun passie hebben gevonden.”

Het resultaat van de emotionele voorbereiding mocht er zijn. Aanvalster Hoog sprak van een „heel bijzondere dag”, waarop de speelsters meer gedreven waren dan ooit om Argentinië te verslaan. „We hebben zo hard gewerkt met elkaar. Ik ben zo trots op het team.”

En toen sloeg de vlam in de pan

Annans timing had niet beter gekund. Want de kwartfinale tussen de finalisten van het vorige olympische toernooi liep uit op een ware beproeving voor de regerend kampioen. Nederland was aanvankelijk oppermachtig, liep in de stromende regen soepeltjes uit naar 2-0 dankzij treffers van Lidewij Welten en Laurien Leurink. Kort na rust leek het duel beslist toen Kelly Jonker uit de rebound van een strafcorner de 3-0 binnensloeg.

Maar de vlam sloeg in de pan toen Argentinië uit het niets tegen scoorde, door Florencia Hanif (3-1), en Nederland liefst drie speelsters op de strafbank had zitten. Het was crisis, erkende Paumen later. „Geen idee waarom we al die kaarten kregen, ik heb het ook nog nooit meegemaakt, acht tegen elf. Maar ik ben heel trots op hoe we hebben gespeeld. Er was vandaag echte passie, en dat is een hele mooie mentale stap.”

Niet meer uit handen geven

Dat was volgens Paumen het grote verschil met de laatste twee nederlagen tegen Las Leonas. „We lieten ons toen gek maken. Nu hebben we er met acht man een geweldige overwinning uit gesleept. Toen we nog maar met acht man stonden keken we elkaar aan en zeiden: dit gaan we niet uit handen geven. Niet nu, niet vandaag, niet op de Spelen. Daarvoor hebben we te veel gedaan.”

Ook Annan was na afloop trots op de manier waarop haar speelsters hadden gevochten voor hun plek in de halve finale. „Het is niet niks, hockeyen met acht tegen elf. Het is ongelooflijk knap hoe ze hebben gespeeld. Ze beseffen wat ze ervoor hebben moeten doen om deze wedstrijd te winnen. Die ervaring nemen we mee naar de halve finale.”