Man aangeklaagd voor doodschieten imam New York

Zaterdag werden imam Maulana Akonjee en moskeeganger Thara Uddin na het gebed op straat doodgeschoten.

Bij de Al-Furqan-moskee worden de twee slachtoffers van een schietpartij herdacht.
Bij de Al-Furqan-moskee worden de twee slachtoffers van een schietpartij herdacht. Foto Bebeto Matthews / AP

De politie van New York heeft maandagavond een aanklacht ingediend tegen een man in verband met het doodschieten van een imam en een moskeeganger afgelopen zaterdag. De 35-jarige Oscar Morel wordt verdacht van doodslag, meldt persbureau AP.

Morel werd zondagavond opgepakt wegens het aanrijden van een fietser, tien minuten na de schietpartij op zaterdag. Bij een huiszoeking werd naast een wapen kleding aangetroffen, die overeenkwam met camerabeelden van de dader bij de schietpartij. Ook was de zwarte Chevrolet van de verdachte te zien op bewakingsbeelden op de plek van de schietpartij.

‘Hate crime’

Imam Maulana Akonjee en Thara Uddin werden zaterdag op klaarlichte dag doodgeschoten nadat ze de Al-Furqan-moskee in het New Yorkse stadsdeel Queens uitkwamen. Ze werden door de dader van korte afstand in hun achterhoofd geschoten.

Over het motief is nog niks bekend, maar de gemeenschap van immigranten uit Bangladesh waar de twee toe behoorden, vermoedt dat racisme eraan ten grondslag ligt. Volgens de New Yorkse politie behoort een ‘hate crime’ tot de mogelijkheden die worden onderzocht.

Meer politie

Op maandag werden de twee mannen begraven en herdacht. Daarbij kwamen zo’n 1.000 mensen opdagen. Leden van de gemeenschap schreeuwden meerdere malen geëmotioneerd tijdens de dienst: “Rechtvaardigheid!”

Verschillende politici reageerden verontwaardigd op de schietpartij. Burgemeester Bill di Blasio van New York zei tijdens de herdenking meer politie in te zetten bij de beveiliging van moskeeën. Gouvernour Cuomo van de staat New York zei voordat Morel werd opgepakt:

“De dader van deze verschrikkelijke misdaad zal gevonden worden en het recht zal zegevieren.”