Lui? Ik denk gewoon veel na

Onderzoek ‘Denkers’ bewegen minder dan ‘doeners’. Is dat wel zo slim?

Illustratie Tomas Schats

Toegegeven: dat sportschoolpasje ligt er al weken ongebruikt bij. Maar je hebt dus wél twee boeken uitgelezen, drie interessante debatavonden bezocht en zelfs de krant verdween nooit ongelezen in de prullenbak.

Ook noemenswaardig, toch?

Uit recent onderzoek van de Florida Gulf Coast University, dat deze maand is gepubliceerd in The Journal of Health Psychology en werd gehouden onder zestig studenten, blijkt dat ‘denkers’ gedurende de week minder vaak lichamelijk actief zijn dan mensen die relatief weinig behoefte aan hersengymnastiek hebben. Lui? Dan zou je dus best weleens heel intelligent kunnen zijn – jij denkt gewoon liever na.

Hoe je weet of jij een ‘denker’ of een ‘doener’ bent? De onderzoekers bepaalden dat aan de hand van hoe leuk de studenten het vonden oplossingen te verzinnen voor complexe problemen, of ergens lang over te discussiëren. Zowel de denkers als de doeners kregen vervolgens een week lang een bewegingsmeter mee, waarmee hun activiteit werd geregistreerd.

De conclusie: denkers zijn beter in staat zichzelf – met hun hersens – uit te dagen. Doeners vervelen zich sneller, en zullen daarom vaker iets ondernemen. Een kanttekening: het onderzoek werd onder slechts zestig proefpersonen gedaan, die ook nog eens allemaal studeerden. Daarnaast bleek de discrepantie tussen ‘denkers’ en ‘doeners’ op zondag nagenoeg verdwenen.

Denkers zijn hier weergegeven in het zwart, doeners in het wit. De tekst gaat verder onder de grafiek.

Volgens Erik Scherder, hoofd van de afdeling Klinische Neuropsychologie van de Vrije Universiteit, zegt de conclusie daarom niet ontzettend veel. „Uit menig onderzoek blijkt dat hoogopgeleide mensen, over het algemeen een groep ‘denkers’, juist degenen zijn die een dusdanig besef hebben van het belang van een gezonde levensstijl, dat zij meer bewegen en bewuster eten.”

Beter dan hersengymnastiek

Dit zou kunnen verklaren waarom de denkende studenten in het weekend ineens wel bewogen. Scherder: „Denkers kunnen er gedurende de week wel een zitbeleid op na houden, dat zegt niet een op een iets over hun interesses.”

„Sterker nog, onze cognitie wordt beter naarmate we meer bewegen”, zegt Scherder. „Lichaamsbeweging ondersteunt de hersens nog beter dan hersengymnastiek.” Ben jij kortom een denker? Dan is het pas echt slim dat abonnement op de sportschool ook eens niet te laten liggen.

    • Anne Corré