Idyllisch strand, vervuild water

Als je in Rio de Janeiro de Baai van Guanabara ziet liggen, met op de achtergrond de beroemde Suikerbroodberg, het water dat glinstert in de zon en het witte strand dat de baai omringt, dan kun je je bijna niet voorstellen dat dit het olympisch water is dat zo ernstig vervuild is. Het ziet er betoverend uit en de plek waar het zeilen wordt gehouden is nu al door veel sportfans uitgeroepen tot een van de meest idyllische locaties.

Dit is het stukje Rio waar de stad zich graag mee verkoopt, met het Christusbeeld op de achtergrond. Dat de baai mooi maar smerig is, weten de inwoners van Rio maar al te goed, want in het weekend stroomt het hier vol met gezinnen. Niemand gaat het water in. Een deel van het afval van deze stad wordt kilometers in noordelijke richting in het water gedumpt. Ondanks alle beloften van de gemeente is het niet gelukt de baai schoon te krijgen. Zelfs de jarenlange voorbereiding op de Spelen, talloze milieu-onderzoeken en aanbiedingen van professionele organisaties om de baai te ontgiften en een alternatief vuilafvoerplan aan te bieden, hebben geen zoden aan de dijk gezet. Dat dit niet is gelukt voorafgaand aan deze Spelen is een gemiste kans. Een schone baai zou pas een echte erfenis van de Olympische Spelen zijn voor de Brazilianen.