Zij deden zich voor als een band om The Beatles te ontmoeten

Zes jongens verkleedden zich als een band, huurden een limousine en kregen politiebegeleiding.

Foto: Kippa / ANP

Het zou geheid een filmhit worden. Zes vijftienjarige jongens in een slaperige buitenwijk van Washington D.C. die op een krankjorum plan komen om zonder te betalen The Beatles te ontmoeten. The Beatles, die in augustus 1966 in het nabijgelegen D.C. Stadium spelen - tijdens wat hun laatste tour ooit zou zijn.

Het plan dat de tieners bedenken? Ze trekken wat coltruien uit de kast van hun ouders om zich voor te doen als de band The Cyrkle, die op dat moment het voorprogramma van de Britten verzorgt. Om het verhaal kracht bij te zetten, huren ze met bij elkaar gesprokkeld zakgeld een limousine. Een van hen doet zich dan voor als manager en belt - met een zwaar opgezette stem - de politie om te zeggen dat ze politiebegeleiding naar het stadion willen. En dan, als ze bij het stadion zijn, verkleed als The Cyrkle, gezeten in een limousine, met politiebegeleiding, móeten ze wel binnengelaten worden.

Gillende tienermeisjes

Het klinkt als een film. Maar het is echt gebeurd. En, geloof het of niet, het is de jongens ook echt gelukt. Op de website van The Washington Post vertellen vier van de bedenkers van het plan over het avontuur dat zij als tieners beleefden.

Het is een verhaal met een aaneenschakeling van ongelooflijke momenten. Van de gillende tienermeisjes die achter de jongens aanrennen in de overtuiging dat ze een bekende band zijn, tot het moment dat ze - eenmaal binnen - de jongens van The Cyrkle zélf tegenkomen.

The Beatles landen in Washington, 1966. Tekst gaat verder na video.

Maar alleen binnenkomen bij het concert was niet genoeg. Ze wilden The Beatles ontmoeten. En ja: uiteindelijk vinden ze in de catacomben van het stadion hun weg naar de kleedkamer van John, Paul, George en Ringo. Tom Hinton, deelnemer aan het plot, vertelt.

“The Beatles waren er niet, maar hun geluidsman wel, en nog een paar andere mensen die we later terugzagen op foto’s in boeken over the Beatles. We gingen naar binnen met veel zelfvertrouwen. ‘Oh, wij zijn de groep die ingehuurd is om The Cyrkle na te doen.’ Zij zeiden, “Oh, oké.” Alsof ze er niet van wisten, maar het wel een logisch verhaal was. En toen, dertig seconden nadat we binnenkwamen, ging de deur open en liepen The Beatles naar binnen.”

    • Guus Ritzen