Hockeysters verslaan Argentinië in zinderende wedstrijd

Na een emotionele voorbereiding verslaan de hockeydames van coach Alyson Annan Argentinië. Het werd een wedstrijd vol strijd en passie.

Ellen Hoog namens Nederland aan de bal tijdens de kwartfinale hockey dames Nederland - Argentinië.
Ellen Hoog namens Nederland aan de bal tijdens de kwartfinale hockey dames Nederland - Argentinië. Foto: Koen Suyk / ANP

Het ging met hangen en wurgen, maar het doel is bereikt: de halve finale in Rio, op een emotionele dag waarop de Nederlandse hockeyvrouwen tot tranen werden geroerd. Nederland, de olympisch kampioen van 2008 (Beijing) en 2012 (Londen), versloeg aartsrivaal Argentinië, nummer twee van de wereld, met 3-2. Maar de manier waarop, in een duel vol passie en strijd, was tenminste zoveel waard in de ogen van bondscoach Alyson Annan.

Annan had haar speelsters voorafgaand aan het beladen duel een filmpje getoond, gemaakt door haar begeleidingsstaf, waarop ouders en vrienden de Nederlandse internationals vertelden hoe bijzonder het was dat ze op de Olympische Spelen waren. “Binnen tien seconden zat ik te janken”, erkende aanvoerster Maartje Paumen achteraf. “Iedereen”, vulde Ellen Hoog aan. “Kippenvel”, zei Naomi van As.

Een aparte behandeling

Las Leonas, de vurige nationale vrouwenploeg van Argentinië, vergt een aparte behandeling, had Annan vooraf bedacht. Door de nieuwe opzet van het olympische toernooi - en de matige prestaties van Argentinië in de groepsfase - waren de nummers één en twee van de wereld al in de kwartfinale aan elkaar gekoppeld.
Nederland presteerde het afgelopen jaar matig tegen de Argentijnen, verloor twee keer, ook al is de passioneel hockeyend ploeg technisch van lager niveau. Dat gebrek proberen Argentijnse vrouwen op alle mogelijke manieren te compenseren. Overdreven kabaal maken in de spelerstunnel om de jonkies van Nederland te overbluffen, bijvoorbeeld. Provoceren tijdens de wedstrijd. Rumoer maken rond de spelersbus na een training.

Juist daarom besloot Annan het filmpje voor de cruciale wedstrijd tegen Argentinië te laten zien aan haar speelsters. “Het was een emotionele film, sport is emotie. Wij speelden tegen een team dat vol passie in het veld staat. Ik denk dat onze meiden hun passie hebben gevonden.”

Het resultaat van de emotionele voorbereiding mocht er zijn. Aanvalster Hoog sprak van een “heel bijzondere dag”, waarop de speelsters meer gedreven waren dan ooit om Argentinië te verslaan. “We hebben zo hard gewerkt met elkaar. Ik ben zo trots op het team”, zei Hoog naderhand.

Acht tegen elf in de stromende regen

Annans timing had niet beter gekund. Want de kwartfinale tussen de finalisten van het vorige olympische toernooi liep uit op een ware beproeving voor de regerend kampioen. Nederland was aanvankelijk oppermachtig, liep in de stromende regen soepeltjes hockeyend uit naar 2-0 dankzij treffers van Lidewij Welten, al in de vijfde minuut, en Laurien Leurink na een prachtige dribbel. Zij kreeg de luidruchtige Argentijnse aanhang op de tribunes in een keer. Kort na rust leek het duel beslist toen Kelly Jonker uit de rebound van een strafcorner de 3-0 binnensloeg.

Maar de vlam sloeg in de pan toen Argentinië uit het niets tegen scoorde, door Florencia Habif (3-1), en Nederland liefst drie speelsters op de strafbank had zitten. Het was crisis bij de olympisch kampioen, erkende Paumen later. “Geen idee waarom we al die kaarten kregen, ik heb het ook nog nooit meegemaakt, acht tegen elf. Maar ik ben heel trots op hoe we hebben gespeeld. Het was gewoon overleven, overal je lichaam voor gooien. Dat is lang weg geweest bij deze ploeg. Er was vandaag echte passie, en dat is een hele mooie mentale stap.”

Dat was het verschil wat Paumen had gezien met de laatste twee nederlagen tegen Las Leonas. ,,We lieten ons gek laten maken. Nu hebben we er met acht man een geweldige overwinning uit gesleept. Heel mooi dat dat op de Spelen gebeurt. We hadden één dingen met elkaar afgesproken: we gaan dit niet op passie verliezen van Argentinië.” Toen we nog maar met acht man stonden keken we elkaar aan en zeiden: dit gaan we niet uit handen geven. Niet nu, niet vandaag, niet op de Spelen. Daarvoor hebben we te veel gedaan.”

‘We hebben nog niks’

Ook Annan was na afloop trots op de manier waarop haar speelsters hadden gevochten voor hun plek in de halve finale. “Het is niet niks, hockeyen met acht tegen elf. Het is ongelooflijk knap hoe ze hebben gespeeld. Ze beseffen wat ze ervoor hebben moeten doen om deze wedstrijd te winnen. Die ervaring nemen we mee naar de halve finale.”

Net als de Nederlandse mannen, na hun spectaculaire uitschakeling van wereldkampioen Australië, willen de Nederlandse vrouwen ook waken voor overmoed. “We hebben nog niks”, was het eerste dat Annan na afloop zei tegen haar speelsters. “We willen twee keer winnen, dan hebben we goud”, zei Paumen. “Dat is het enige wat wij willen.”

De Nederlandse ploeg, die woensdag in de halve finale tegen Duitsland speelt voor de vierde olympische finale op rij, wil in Rio de Janeiro een unieke trilogie voltooien. Na de titels van 2008 (Beijing) en 2012 (Londen) zou een derde titel op rij een unieke prestatie zijn. Van de huidige ploeg waren vijf speelsters bij beide eerdere toernooi ook al aanwezig: Naomi van As, Lidewij Welten, Maartje Paumen, Ellen Hoog en Eva de Goede.

    • Rob Schoof