Het gewaagde repertoire van Louis C.K.

Vanavond staat de wereldberoemde komiek Louis C.K in de Ziggo Dome. Tijd voor een overzicht van zijn grappigste sketches.

Louis C.K. staat vanavond in de Amsterdamse Ziggo Dome.
Louis C.K. staat vanavond in de Amsterdamse Ziggo Dome. Foto: Wikimedia Commons.

“Dankzij mislukkingen kan je een groot comedian worden.” Het citaat komt van Louis C.K., één van ‘s werelds populairste komieken. Vanavond treedt hij op in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Dat hij de leus zelf heeft omarmd, blijkt wel uit zijn enorme succes in de afgelopen jaren. Want naast grappen over gevoelige onderwerpen als joden, zwarten, drugs, kindermisbruik en haat jegens je eigen kinderen, neemt hij zijn eigen onvolkomenheden ook volop op de hak. Zoals in de show Chewed Up (2008), waarin hij beschrijft hoe ernstig het is gesteld met zijn eetgewoonten:

Overigens betekende Chewed Up de grote doorbraak voor de komiek, die al sinds de jaren tachtig actief is als stand-up comedian.

Lees ook het stuk in NRC over wat Louis C.K. zo goed maakt: Geniale humor ten koste van het kind.

De 48-jarige komiek staat ook bekend om het openlijk spreken over racisme in de Amerikaanse samenleving. Zoals in deze scène uit de show Louis C.K. Live at the Comedy Store (2015):

In deze scène uit de show Oh My God (2013), over de goede en kwade stem in zijn hoofd, bespreekt hij op gewiekste wijze enkele taboes:

Ben je platzak? Dan zul je deze stand-up van Louis C.K. uit 2004 wel kunnen waarderen:

    • Etienne Verschuren