Gifgas is deel van strijd om Aleppo

De inzet van vatbommen met daarin chloorgas tonen een nieuwe escalatie in de strijd om Aleppo.

Een jong kind wordt behandeld in een ziekenhuis na een chloorgasaanval in Idlib, begin augustus. Foto Abdualghani Al Arian/Getty

Er zijn de laatste weken nieuwe beschuldigingen geuit over het gebruik van gifgas in Syrië. Deze komen onder meer uit wijken in de Noord-Syrische stad Aleppo, waar de laatste weken in nieuwe hevigheid slag om geleverd wordt.

Vatbommen met daarin een zenuwgas, waarschijnlijk chloor, zijn vorige week neergekomen op de wijken Saif al-Dawla en Zubdiya. Daarbij zijn 4 doden en 55 gewonden gemeld.

Lees ook dit getuigenverslag: ‘Onze ogen prikten, in een roes renden we naar de deur’

Het gaat om wijken waar rebellen worden belegerd door troepen van de Syrische regering, gesteund door Russische eenheden. In de door de rebellen gecontroleerde wijken wonen nog zo’n 250.000 mensen.

Het is de Assad-getrouwen en Russen vooralsnog niet gelukt een doorbraak te forceren in de slag om Aleppo, voor de oorlog de grootste stad van Syrië. Juist vorige week doorbraken rebellen de omsingeling van de stad. Dinsdag werd een nieuw offensief van de Syrisch-Russische troepen gemeld, waarbij tientallen doden zouden zijn gevallen.

Voorzitter Peter Maurer van het Internationale Rode Kruis noemde de slag om Aleppo deze week „zonder enige twijfel een van de vernietigendste stedelijke conflicten van onze tijd”.

In een nieuwe escalatie in de strijd gebruikte Rusland dinsdag ook een basis in Iran om raketten af te vuren. Volgens een Russische woordvoerder was Aleppo het doel.

Lees ook: Wie zit er achter nieuwe chloorgasaanvallen Syrië?

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov wees dinsdag in een gesprek met zijn Duitse ambtgenoot Frank-Walter Steinmeier Duitse plannen voor een humanitair noodplan van de hand. Volgens Lavrov hebben rebellen vorige week een gevechtspauze van enkele uren gebruikt om zich te hergroeperen.

Zowel de regering-Assad als de rebellen zijn de afgelopen jaren beschuldigd van het gebruik van chemische wapens, onder meer in Aleppo. Volgens een andere Russische bewindsman, minister van Defensie, Sergej Sjoigoe, wil zijn land in Aleppo nu samen met de Amerikanen optrekken. Daarover kwam geen bevestiging van Amerikaanse zijde.