‘Een laag salaris hoort bij een nieuw bestaan opbouwen’

Verdienen en uitgeven Nabel Alkhzam (31) is werktuigbouwkundige en heeft net een nieuwe baan gevonden in een fabriek voor industriële robots. Hij komt uit Syrië, werkte tijdelijk in Libanon en woont sinds twee jaar in Koog aan de Zaan.

IN

‘Ik ben in juni 2014 naar Nederland gekomen omdat het me erg aansprak en ik voor mezelf geen toekomst zie in het Midden-Oosten. Mijn familie woont deels in Turkije en deels in Syrië. Nederland is weliswaar een klein land, maar er leven wel veel verschillende nationaliteiten samen en de meeste zaken zijn goed georganiseerd. Het weer valt soms een beetje tegen, maar eigenlijk vind ik die regen af en toe wel lekker voor de afwisseling. Dat heb je in Syrië niet. Ik wil dan ook heel graag mijn toekomst hier opbouwen en daar doe ik erg mijn best voor.

„Ik heb in een jaar Nederlands geleerd en ben gaan solliciteren via uitzendbureau Randstad. Onlangs mocht ik bij Dero, een fabrikant van industriële robots, proefdraaien als operator watersnijtechniek. Dat is een manier om met water vormen uit verschillende materialen te snijden. Ik kan daar nu voor 32 uur per week aan de slag.

„Omdat ik dan via een uitzendbureau werk, ga ik minder verdienen dan ik in Libanon deed. Toen verdiende ik 2.200 Amerikaanse dollar netto per maand, dat is omgerekend zo’n 1.970 euro. Bij Randstad zou ik met 32 uur ongeveer 1.400 euro netto verdienen, dus dat is wel een groot verschil. Toch is alles beter dan de uitkering die ik nu nog ontvang, ik wil graag zelfstandig en onafhankelijk zijn en mijn eigen geld verdienen. Dat ik daarvoor met een laag salaris moet beginnen, vind ik niet erg. Het hoort er nu eenmaal bij als je ergens een nieuw bestaan wilt opbouwen.”

UIT

‘Met mijn uitkering kan ik rondkomen, maar ik houd per maand geen geld over. Vorig jaar leerde ik Nederlands aan de Vrije Universiteit van Amsterdam en moest ik vier dagen per week op en neer met de trein. Ik had ook een cursus dichterbij huis kunnen volgen maar die was maar twee dagen per week en via de VU kon ik de taal sneller en op een hoger niveau leren. Ik betaalde per maand 180 euro voor de trein, dus vergeleken met toen heb ik nu meer te besteden.

„Toen ik in Koog aan de Zaan een woning kreeg toegewezen, ontving ik een lening van 4.000 euro van de gemeente om mijn huis in te richten. Ik kocht veel spullen bij de kringloop, zoals meubels en een gasfornuis, maar ik heb ook een paar dingen nieuw gekocht, zoals mijn tv. Het hele bedrag is toen opgegaan en nu betaal ik maandelijks 100 euro terug aan de gemeente.

„Verder geef ik eigenlijk weinig uit. Ik houd van sporten en ga vier dagen per week naar de sportschool. Dat doe ik om gezond te blijven, maar ook om in contact met andere mensen te komen. Ik leef gezond, ik rook en drink niet en eet bijna nooit buiten de deur, want ik kook graag. Meestal maak ik gerechten uit het Midden-Oosten. Mijn moeder is van oorsprong Turks en ik heb zowel in Syrië als in Libanon gewoond dus van de verschillende keukens weet ik wat af. Ik ben bevriend met mijn buurman en mijn taalcoach en af en toe komen ze eten. Zo kan ik ondertussen oefenen met Nederlands.”

    • Liza Titawano