Eén keer pispaalis wel genoeg

Terwijl de hele wereld nog volop geniet van de Spelen heeft gastland Brazilië na de roes van het polsstokgoud van Thiago Braz da Silva al weer andere zorgen aan het hoofd. Interim-president Michel Temer, tijdens de openingsceremonie in het Maracanãstadion nog massaal uitgejouwd toen hij Spelen probeerde te openen, heeft volgens Braziliaanse media besloten zondag niet naar de slotceremonie te gaan. Eén keer het pispaaltje zijn is hem blijkbaar genoeg geweest. Het is Brazilië gedurende deze Spelen niet gelukt om de tergende economische en politieke problemen in het land binnenshuis te houden: de karige en simpele faciliteiten in het olympisch dorp, de beperkte werkomstandigheden voor journalisten en de bezuinigingen op catering en mankracht maken duidelijk: het geld is op. Nog voor het volgende sportevenement over drie weken van start gaat, de Paralympische Spelen, hebben de Brazilianen nog een politieke crisis te beslechten: de definitieve stemming over de afzetting van president Dilma Rousseff, die na een lange machtsstrijd op non-actief is gesteld. Nu smeden de tegenstanders van Temer het politieke ijzer. Of hij nu wel of niet bij de slotceremonie aanwezig is, uitjouwen willen ze hem sowieso, het liefst met de hele wereld als getuige.

    • Henk Stouwdam