documentaire

Charles Pathé & Léon Gaumont - Die Kino-VäterArte, 21.45-23.15u.

Het einde van de zomerstop en de herhalingen op tv komen in zicht. Zo beginnen De Wereld Draait Door en Pauw op 22 augustus weer. Deze week valt het nog niet mee, zeker voor mensen die weinig met sport hebben. Misschien een goed moment om eens naar de Frans-Duitse cultuurzender Arte te schakelen, waar een documentaire te zien is over twee belangrijke namen in de opkomst van de moderne filmindustrie, Charles Pathé (1863-1957) en Léon Gaumont (1864 - 9 August 1946). Hoewel film werd uitgevonden door de gebroeders Lumière, brachten deze twee mannen film naar de massa. Het was in de begintijd iets voor kermissen en jaarmarkten, maar zij brachten het naar een nieuwe plek: de bioscoop. De twee gingen de concurrentie met elkaar aan met hun filmbedrijven en waren mede verantwoordelijk voor de grote bloeiperiode van de Franse cinema. Pathé was een tijd het grootste filmbedrijf ter wereld. Vanaf de Eerste Wereldoorlog begon Hollywood te domineren. Regisseurs Emmanuelle Nobecourt en Gaëlle Royer vertellen het verhaal van Pathé en Gaumont aan de hand van bijzondere archiefbeelden.

    • Auteur Onbekend