Dit knikkerspel maakt de meest simpele dingen ingewikkeld

Nieuwe games

Natuurlijk willen ook speelgoedfabrikanten meeliften op het Star Wars-succes. En dus komt Lego met een game. Geslaagd? Mwah. Ruimteschipspel Hyperburner is evenmin een hoogvlieger. Maar beide spellen zijn nog lang zo overbodig niet als Perchang.

Een Rube Goldberg-machine is een apparaat dat de meest eenvoudige handelingen extra complex maakt, vooral op uiterst humoristische wijze. Een goed voorbeeld is te zien in de videoclip voor OK Go’s ‘This too shall pass’. Waarom zou je een verfkanon gewoon afvuren als je dominostenen, paraplu’s, speelgoedauto’s en knikkers kunt inzetten? Perchang is een mobiele puzzelgame voor Android en iOS die volledig draait om deze Rube Goldberg-machines. Jammer genoeg mag je ze niet zelf in elkaar zetten. Dat is meteen het grootste minpunt van het hele spel. Je bedient in elk van de zestig levels twee onderdelen van zo’n nodeloos ingewikkeld apparaat om knikkers van punt A naar punt B te krijgen. Daarmee slaat Perchang volledig de plank mis. Want zo’n Rube Goldberg-machine moet deze handeling juist helemaal zelf kunnen uitvoeren. Hoe fraai de graphics ook zijn, deze game is een miskleun. De vele videoadvertenties zijn storend en de kleine twee euro die het kost om ze te verwijderen is teveel gevraagd voor dit misbaksel.

    • Hans Klis