Amerikaanse bestuurder is een 61-jarige man die blijft plakken

Diversiteit De top van Amerikaanse bedrijven is minder divers dan die van Europese. Maar de Nederlandse top is wel oud en vaak man.

iStock

Bestuurders van Amerikaanse bedrijven zijn gemiddeld ouder dan Europese bestuurders en blijven ook langer in functie. Dat blijkt uit een analyse van de Britse zakenkrant Financial Times.

De Amerikaanse bestuurder is gemiddeld 61 jaar oud, een Europese vier jaar jonger. In de Verenigde Staten is de gemiddelde bestuursperiode acht jaar, tegenover zes jaar in Europa. Van de Amerikaanse bestuurders is 85 procent man, in Europa is dat 75 procent.

De Financial Times baseert zich op data van ISS, een bureau dat institutionele beleggers stemadvies geeft voor aandeelhoudersvergaderingen. De data hebben betrekking op meer dan 45.000 bestuurders bij 5.000 bedrijven in dertig landen.

Al jaren roepen belangengroeperingen op het gebied van corporate governance om meer diversiteit in de bestuurskamer. Zij denken dat frisse bestuurders die verschillen in leeftijd, geslacht en achtergrond beter leiding kunnen geven.

ft1

Hun oproep heeft afgelopen jaar aan kracht gewonnen na een aantal bedrijfsongevallen, zoals bij de Amerikaanse fastfoodketen Chipotle Mexican Grill.

Binnen dat bedrijf zou het lang zittende bestuur niet snel en adequaat hebben gereageerd op problemen met betrekking tot de voedselveiligheid, zoals uitbraken van E. coli en salmonella. De bestuurders van Chipotle zijn gemiddeld al dertien jaar in functie.

Een van de aandeelhouders, CtW Investment group, schreef in april een brief aan andere aandeelhouders van het bedrijf, met de oproep twee zittende bestuursleden vooral níét opnieuw te benoemen. Er moest een diverser bestuur komen, vond CtW Investment Group, en noemde Chipotles reactie op de problemen „langzaam, oppervlakkig en niet overtuigend”. De oorzaak zou de eenzijdige samenstelling van het bestuur zijn.

Een mogelijke oorzaak voor het verschil tussen de besturen van Amerikaanse en Europese bedrijven is dat er in de Verenigde Staten geen richtlijnen voor de duur van een bestuursfunctie zijn. In het Verenigd Koninkrijk bestaat bijvoorbeeld een code die een maximale termijn van tien jaar voorschrijft.

In Nederland is er de corporate governance code, met daarin de „beginselen van deugdelijk ondernemingsbestuur”. Deze code schrijft voor dat een bestuurder voor maximaal vier jaar benoemd mag worden, maar zegt niets over hoe vaak hij of zij herbenoemd mag worden.

Toch blijft een Nederlandse bestuurder gemiddeld niet erg lang zitten, blijkt uit het FT-onderzoek: zo’n 4,5 jaar. Wel is de Nederlandse bestuurder met 59 jaar relatief oud. Dat is twee jaar ouder dan het Europese gemiddelde.

percentfemale1

Nederlandse bedrijven moeten er van de wet naar streven om 30 procent van hun bestuur uit vrouwen te laten bestaan. Daar slagen ze echter nog lang niet in, blijkt uit de laatste Female Board Index, een jaarlijks onderzoek naar topvrouwen in Nederlandse bedrijven van de Tilburgse hoogleraar corporate governance Mijntje Lückerath. Slechts een kleine 8 procent van de Nederlandse bestuurders van beursgenoteerde bedrijven is vrouw.

Actuele vacatures

Meer vacatures

Uitgelichte artikelen

Meer artikelen