Live
 

Teruglezen dag 11: Büchli pakt zilver - Schippers naar finale 200 meter

Volg hier alle ontwikkelingen van de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Vandaag komen Nederlanders in actie bij het baanwielrennen, volleybal, handbal, hockey, zeilen, atletiek, beachvolleybal, zwemmen, turnen en in de paardensport.

Einde dag 11

En we sluiten hierbij het liveblog af. Volg ons vanmiddag weer vanaf 14.00 uur. Dan staan op het programma onder meer de halve finale van de hockeyvrouwen tegen Duitsland en de finale op de 200 meter met Dafne Schippers. Kijken of ze net zo in vorm is als vandaag.

Het was op bij Hassan

De laatste 800 meter was heel zwaar, zegt Hassan tegen persbureau ANP na afloop van de 1500 meter.

"Ik mis de snelheid en de inhoud. Ik heb te kort kunnen trainen. Ik kan niks meer. Er zit niks meer in. Het was pittig, maar ik heb mijn best gedaan.''

Hassan verschijnt woensdag in Rio de Janeiro aan de start van de series van de 800 meter.

"Ik denk wel dat ik daar gewoon aan meedoe.''

Foto Robin Utrecht / ANP

Sifan Hassan na de finale op de 1500 meter. Foto Robin Utrecht / ANP

Sifan Hassan eindigt als vijfde

Sifan Hassan heeft geen medaille weten te behalen op de 1500 meter. Zo vol vertrouwen als Dafne Schippers een paar minuten geleden de 200 meter liep, zo zenuwachtig oogde Hassan. Ze trilde voor de camera en sloeg haar handen voor haar ogen. De start was behoudend en al snel kon ze niet meer meekomen met de koplopers Kipyegon en wereldrecordhoudster en wereldkampioene Genzebe Dibaba.

Nog even de uitslag bij de eerdere semifinale op de 200 meter:

Schippers: ik heb een tikje uitgedeeld

Het gaat heel goed, zei Schippers tegen ANP. Ze heeft geen last meer van de liesblessure, die haar van een medaille op de 100 meter zaterdag hield. Schippers rekende in haar race af met haar grote concurrente Elaine Thompson, die een tijd van 22.13 liep, net als de Amerikaanse Torie Bowie.

"Ik heb wel een tikje uitgedeeld. Je loopt niet tegen de minste. Dat is voor mij wel goed. Dat pept me een beetje op en zorgt dat ik een goede race neerzet. Het is een halve finale, dus je weet dat je door moet. Je kunt niet helemaal inhouden en je wilt toch winnen. Op het laatst kijk je om je heen en probeer je wat terug te zakken om toch zoveel mogelijk energie te sparen voor de finale. Nu goed herstellen."

Schippers door naar finale!

En Dafne Schippers is door naar de finale op de 200 meter. Met een klein lachje kwam ze ruim voor haar concurrente Elaine Thompson over de finish met een tijd van 21.96. Haar beste tijd dit seizoen was 21.93. Woensdag is de finale.

Foto Olaf Kraak/ANP

Dafne Schippers in actie in de halve finale 200 m op de Olympische Spelen van Rio. Foto Olaf Kraak/ANP


Tranen bij Lavillenie als hij opnieuw uitgejouwd wordt

De Franse polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie werd bij de uitreiking van de medailles een klein half uur geleden opnieuw uitgefloten door het Braziliaanse publiek in het olympisch stadion van Rio. De tranen stroomden vervolgens over de wangen van de Fransman, die maandag het goud aan de Braziliaan Thiago da Silva moest laten.

Veel mensen vinden het gedrag van de toeschouwers respectloos:

Twitter avatar ScottBowers Scott Bowers Tears running down Renaud Lavillenie's face after pole vault silver medalist disgustingly booed in stadium #disgrace https://t.co/ARihuRM2aK

Twitter avatar xorchl rachel Lavillenie getting booed on the podium is cruel. He's trained nonstop for four years in hopes of getting that medal. Let him have his moment

Twitter avatar AaronLeydenIsMe Aaron Absolutely disgusted by the Brazilian fans booing Lavillenie, the man is pole vaulting and Athletics legend boo's show poor sport etiquette!

Twitter avatar mokoro4 Marilyn Okoro Not classy Brasil... Booing Lavillenie uncalled for

Maandag kreeg hij bij zijn poging op goud tijdens het polsstokhoogspringen ook al boe-geroep over zich heen. Lavillenie had vervolgens de Braziliaanse supporters vergeleken met het Berlijnse publiek dat tijdens de Spelen van 1936 tekeer was gegaan tegen de zwarte atleet Jesse Owens. Daar verontschuldigde hij zich vervolgens weer voor.

Twitter avatar airlavillenie Renaud LAVILLENIE ® Yes, sorry for the bad comparaison I made. It was a hot reaction and I realize it was wrong. Sorry to everyone. https://t.co/rK5mmuMgqH

@VictoryathPV @airlavillenie context was crowd booing him. Perhaps the comparison is a bit of a stretch, 1980 better comparison.

— Pole Vault Power (@polevaultpower) August 16, 2016

Emoties lopen soms hoog op in de sport.

Een rampjaar voor Epke

De teleurstelling overheerst nog bij de coach van Epke Zonderland over de val van zijn pupil. Maar hij verwijt Epke of zichzelf niets, de voorbereiding was dan ook verre van optimaal, schrijft NRC-sportredacteur Henk Stouwdam.

Nadat de rekspecialist in augustus tijdens een training aan een val op zijn hoofd een hersenschudding had opgelopen, volgde de opeenstapeling van tegenslagen. Na twee operaties aan ontstoken bijholten kampte hij in Rio de Janeiro met een vingerblessure.

Lees ook: De val van een turnkunstenaar

"Toch was-ie in vorm en hebben we de laatste tien dagen vertrouwen kunnen winnen. We stonden echt klaar om de strijd aan te gaan om de medailles", zegt coach Daniël Knibbeler tegen ANP. Hij moest Zonderland wel overtuigen zijn oefening af te maken.

"Er was wel even twijfel. Epke wilde eigenlijk niet, maar ik zei: als het kan, doe het. Je weet niet wat er gebeurt in zo'n finale. Als iedereen eruit valt, heb je alsnog een medaille."

Foto Robin Utrecht /ANP

Epke Zonderland na zijn val van de rekstok met zijn coach. Foto Robin Utrecht /ANP

Verder vannacht

Er komen vannacht nog twee keer Nederlanders in actie. Om 03.00 uur zijn de halve finales op de 200 meter met Dafne Schippers. Een half uur later is de finale van de 1500 meter met Sifan Hassan.

Russische hardloopsters moeten goud 2008 inleveren

En ondertussen komt nieuws naar buiten dat de hardloopsters van de Russische sprintploeg die op de Olympische Spelen in Peking (2008) goud haalde op de 4x100 meter estafette, hun medaille moeten inleveren. In het urinemonster van Joelia Tsjermosjanskaja is bij een nieuwe test stanozolol en turinabol ontdekt, zo laat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) weten.

België zou door de diskwalificatie van de Russinnen alsnog goud krijgen, Nigeria zilver. Het IOC heeft met betere methoden meer dan duizend monsters van de Spelen in Peking en Londen 2012 opnieuw getest op doping. Bijna honderd sporters zijn hierdoor alsnog betrapt op het gebruik van verboden stoffen.

Hockeyploeg nog in shock over verlies

Ondertussen kunnen de hockeymannen het nog niet geloven dat ze hun halve finale tegen België verloren. Aanvoerder Robert van der Horst beaamde dat het contrast tussen de kwartfinale tegen wereldkampioen Australië (4-0) en het duel met België heel groot was.

" We hebben verdiend verloren. We hebben heel veel technische fouten gemaakt. We konden niet omgaan met de druk die België uitoefende. We waren verdedigend niet goed genoeg.''

Bondscoach Max Caldas van de Nederlandse hockeyers herkende zijn eigen team niet, zuchtte hij na de nederlaag (1-3) tegen België:

"Het was een beetje sloom allemaal. De scherpte ontbrak in alle linies. Daardoor hebben we ook te weinig rendement gehaald uit onze kansen. Alles duurde te lang bij ons, keuzes werden uitgesteld, we zijn nat gegaan in de uitvoering. We hebben een gouden kans op de finale laten liggen. De hele ploeg gaf niet thuis. Dit voelt als een stap achteruit in onze ontwikkeling.''

,

Büchli: ik besloot tot kamikaze-actie

De 23-jarige Matthijs Büchli noemt het halen van zijn zilveren medaille op de keirin 'waanzinnig' tegen persbureau ANP.

"Ik toon aan dat ik de snelste op de keirin ben, na Jason Kenny. Maar tweede worden achter hem voelt voor mij als winnen. Het ging al vroeg heel snel en ik lag vierde voor de laatste bocht. Ik besloot alles op die laatste bocht te zetten, het was kamikaze en heel close. Het was óf op mijn bek gaan, óf een medaille. Het werd een medaille.''

Top 5 keirinfinale & medaillespiegel

En nog even de top 5 van de keirinfinale van het baanwielrennen:

En Nederland is inmiddels opgeschoven naar de zevende plek in de medaillespiegel:

Nederland doet het nu al beter dan de afgelopen drie Spelen, waarbij respectievelijk zes (2012), zeven (2008) en vier (2004) keer goud werd behaald.

Kenny & Trott: gouden stel

Een leuk weetje: Jason Kenny trouwt binnenkort met Laura Trott, die ook al een paar gouden medailles binnensleepte deze Spelen. Eerder op de avond pakte ze goud op het omnium. In de Britse pers wordt het stel dan ook het 'golden couple' genoemd:

Matthijs Büchli pakt zilver, Jason Kenny het goud

Twitter avatar SkyCycling Sky Sports Cycling Jason Kenny equals Sir Chris Hoy's GB record by winning SIXTH Olympic #Gold: https://t.co/pMdlXcvsEw #Rio2016 https://t.co/91krWtEGIn

En de favoriet Jason Kenny gaat er uiteindelijk toch vandoor met het goud. Matthijs Büchli is knap tweede geworden bij het baanwielrennen. De finale moest twee keer opnieuw worden gestart omdat onder andere de Britse Kenny te vroeg voorbij het wiel van de elektrische brommer reed. Kijkers hadden er lol om.

Twitter avatar MichaelVaughan Michael Vaughan Seriously .. Just give the Gold medal to the guy on the motorbike ... !!!

Twitter avatar eaamalyon Ed Malyon They see me trollin' They hatin' Patrollin' they try to catch me riding Derny https://t.co/l7ZtgSvlqG

Twitter avatar Bakker156 Andries Bakker Man op elektrische motor moet weer gangmaken. Hij belt nu met echtgenote dat hij later thuis komt. #Rio2016 #Olympics

En de keirin moet weer opnieuw over?

En weer is er iemand te vroeg voorbij het wiel van de brommer gereden. Het is de Duitser Joachim Eilers. Volgt er een herstart van een herstart? De jury is in beraad.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Not again! The keirin final is stopped for a second time. Someone will be disqualified https://t.co/oHDA24KpiH https://t.co/yKEKVhp1kW

Twitter avatar Bakker156 Andries Bakker De motorgangmaker wordt vervangen. Hij was tweemaal te laat over streep. #Rio2016 #Olympics

Herstart finale keirin

Matthijs Büchli was begonnen aan de keirinfinale, maar er moest opnieuw gestart worden omdat iemand de brommer te snel voorbij reed. De Brit Jason Kenny is een van de twee schuldigen, de ander de Maleisiër Azizulhasni Mas Awang, maar niemand wordt gediskwalificeerd. Gisteren werd op de baan Mark Cavendish ook niet gediskwalificeerd nadat hij de Koreaan Park van de baan reed.

Twitter avatar lucasvos Lucas Vos Regels bij het #keirin zouden zo zijn bij voetbal: Geen penalty willen geven voor overtreding in de 16, maar een nieuwe aftrap. #Rio2016

Ligtlee geen brons

Baanwielrenster Elis Ligtlee is als vierde geëindigd op de sprint. De winnares van het goud op het onderdeel keirin verloor de strijd om brons van de Britse Katy Marchant. Ligtlee werd twee keer geklopt door Marchant, die daarmee het brons binnensleepte.

Marchant had de eerste sprint al vrij eenvoudig op haar naam geschreven. De Duitse Kristina Vogel, geboren in Kirgizië, volgt de Australische Anna Meares op als olympisch kampioene op de sprint. Ze pakte vier jaar geleden al olympisch goud op de teamsprint en heeft al twee wereldtitels op de sprint op zak. (ANP)

Helaas...België is door naar de finale

En het is over voor de hockeymannen: België gaat door naar de Olympische finale met 3-1. De Belgen zullen moeten spelen tegen Argentinië. Nederland kan nu nog hopen op brons tegen titelhouder Duitsland dat verrassend was onttroond met 5-2 in de andere halve finale door Argentinië.

Ai, ai, ai 3-1 voor België

En België maakt het derde goal tegen Nederland in het derde kwart van de halve finale. De kans op een finaleplek voor de hockeymannen wordt steeds kleiner, zo lijkt het.

Geen Nederlandse beachvolleybalfinale

Het spande erom, maar beachvolleyballers Brouwer en Meeuwsen hebben het niet gered in de halve finale tegen Brazilië. Brons is nu het hoogst haalbare.

Ligtlee verliest eerste heat in strijd om brons

Baanwielrenster Ligtlee heeft de eerste heat in de strijd om brons verloren. Maar haar kans op brons is nog niet verkeken. Dan moet ze wel de tweede heat van de Britse Katy Marchant winnen.

Ligtlee verliest de 1e heat #CyclingTrack #Olympics #Rio2016

— Nick (@NickKaldenbach) August 16, 2016

Spannend bij de beachvolleyballers: 1-1

Bij het hockey staat het nog altijd 2-1 voor België. Even een update van het beachvolleybal: Brouwer en Meeuwsen hebben in de halve finale zojuist een set gewonnen met 23-21. 1-1 in sets. Nu is de derde bezig.

2-1: Van der Weerden

En Nederland is terug in de wedstrijd. 2-1, na een benutte strafcorner van Mink van der Weerden.

Foto Koen Suyk/ANP

Foto Koen Suyk/ANP


Nederland 2-0 achter

In de halve finale van het hockey staat Nederland met 2-0 achter. De eerste goal viel uit strafcorner, die gestopt werd door doelman Stockmann, maar in de rebound viel toch de 1-0. De 2-0 was een intikker voor John Dohmen.

De Speld over Epke

Epke Zonderland introduceert nieuw element: de ‘Yuri’ - Jury is niet overtuigd door imitatie ietwat dronken atleet https://t.co/fo566FM1tX

— De Speld (@DeSpeld) August 16, 2016

Geen muziek? Dan maar zelf zingen

Soepel begin van de halve finale hockey. De geluidsinstallatie in het stadion werkte niet. Dus besloten de teams en het publiek maar gezamenlijk het volkslied in te zetten.

Oranje fans zingen Wilhelmus. Muziekinstallatie kapot. Prachtig.#Rio2016 #teamNL #nedbel pic.twitter.com/zM0UDUnGzm

— Gert van 't Hof (@gertvanthof_) August 16, 2016

Finaleplaats voor Büchli

Baanwielrenner Mathijs Büchli staat in de finale van de keirin, het onderdeel waar Ligtlee eerder goud in won. Iets voor 23.30 uur Nederlandse tijd begint de eindstrijd.

Wild vijfde

Bij het voorlaatste onderdeel van het omnium zijn alle renners inmiddels geweest. Wild is als vierde geëindigd, met nog één onderdeel te gaan. Daarmee staat ze op een gedeelde vijfde plek. Medaillekansen zijn daarmee wel nihil geworden.

Ligtlee verliest halve finale

Ook de tweede heat verliest Ligtlee van de Britse Rebecca James. Geen zilver of goud, wellicht brons in de herkansing.

Twitter avatar BBCWalesSport BBC Wales Sport Becky James secures at least a silver medal after beating Elis Ligtlee 2-0 in sprint semi-final #Rio2016 https://t.co/dDaZzZ1skA

Kirsten Wild maakt goede ronde

Intussen heeft baanwielrenster Kirsten Wild bij het voorlaatste onderdeel van het omnium een prima tijd neergezet: 14.023. Nog drie rensters te gaan, voorlopig staat ze tweede.

Epke reageert

Epke heeft inmiddels gereageerd op zijn val tijdens de toestelfinale dinsdagavond. "Heel jammer", zei hij tegenover persbureau ANP. "Ik dacht dat ik kansen had. Met mijn eerdere optreden in de kwalificatie was ik heel blij. Ik had een goed gevoel. Dan gebeurt dit. Dat wil je natuurlijk niet.''

Niet lang voor de finale viel Epke tijdens de training.

"Natuurlijk heeft dat effect. Het is niet goed voor het vertrouwen. Na mijn val in de eindstrijd twijfelde ik even of ik door moest gaan. Ik heb toch geprobeerd er nog iets van te maken. Maar dat viel niet mee.''

Ligtlee verliest eerste heat

Elis Ligtlee verliest de eerste heat in de halve finale van het sprinttoernooi van de Britse Rebecca James. Straks heat nummer twee.

Even wat zout in de wonden: Hambüchen wint goud

We melden het niet graag, maar in de toestelfinale aan de rekstokken is een beslissing gevallen. De Duitse Hambüchen heeft goud gewonnen met een score van 15.766. Een mooi afscheid, dat wel - het was de laatste wedstrijd van zijn carrière. Het zilver was voor Amerikaan Danell Leyva met 15.500. Brons ging naar de Brit Nile Wilson: 15.466. Epke is als zevende geëindigd. Een na laatste.

Twitter avatar ADSportwereld AD.nl/sportwereld Aaaai! Zo zagen het koningspaar en de prinsesjes de val van Epke Zonderland. https://t.co/amY5NZlJj7 https://t.co/gzFiwLWOIa

Epke valt

Het is over voor Epke. Hij valt tijdens oefening. Oftewel: een medaille zit er niet meer in. Toch maakte hij, professional als hij is, zijn oefening wel af. Waren het toch de vingers, die hij eerder al kneusde?

Een score kende de jury hem nog wel toe: 14.033. Lang niet genoeg voor een podiumplaats.

Twitter avatar thijszonneveld Thijs Zonneveld De Vliegende Hollander vliegt niet meer. Epke Zonderland is zijn olympische titel kwijt.

Handbalsters in halve finale tegen Frankrijk

De Nederlandse handbalsters mogen in de halve finale proberen om revanche te nemen op Frankrijk. Dat land versloeg Oranje in de eerste groepswedstrijd nog met 18-14. De Fransen keken tegen Spanje langere tijd tegen een achterstand aan, maar kwamen kort voor tijd op gelijke hoogte. In de verlenging werd het uiteindelijk 27-26 voor de Fransen.

Vierde goud voor turnster Biles

De Amerikaanse Simone Biles heeft opnieuw goud gewonnen deze Spelen. De turnster won al driemaal goud en één keer brons (op de balk, waarop Sanne Wevers maandag eerste werd) en voegt daar nu de Olympische titel op de vloer aan toe. Ze wint voor haar landgenote Alexandra Raisman en de Britse Amy Tinkler:

Twitter avatar FloGymnastics_ FloGymnastics Floor Medalists 1. Biles 15.966 2. Raisman 15.5 3. Tinkler 14.933

De New York Times analyseerde het 19-jarige fenomeen Biles zo goed is. Eén van de sterke punten: haar lengte van 1,45 meter:

Lees ook: Waarom turnster Simone Biles zo goed is

Zeilers Postma en Van Schaardenburg schuiven niet op

Voor zeilers Pieter-jan Postma en Rutger van Schaardenburg zit het Olympisch toernooi erop. De medal races in hun klassen, respectievelijk Finn en Laser, zorgden niet meer voor verschuivingen in het klassement. Postma eindigde als tiende in de stand, Van Schaardenburg werd negende.

Handbalvrouwen krijgen peptalks van Bosch en Van Rijsselberghe

De Nederlandse handbalvrouwen wonnen vandaag in de kwartfinale van thuisland Brazilië. NRC-verslaggever Henk Stouwdam was er bij en zag dat het team het zelfvertrouwen hervond:

"Samen met Yvette Broch schreef Malestein alle veertien speelsters een briefje met een oppeppende toon en een positieve, persoonlijk boodschap. Grimmig: „Want we moesten weer lekker gaan handballen, in ons zelf geloven en knokken. Jezelf oppompen en lekker agressief zijn. Van die spirit moeten we het hebben. ” "

Ook waren er peptalks van Olympisch kampioenen Dorian van Rijsselberghe en Edith Bosch:

"De peptalks van die twee kampioenen misten hun uitwerking niet, ervoer Malestein. „Edith zei dat we in ons zelf moeten blijven geloven en aan ons plan moeten vasthouden. En Dorian dat we schijt aan de kritiek moeten hebben, de koppies weer omhoog moeten en onze agressiviteit moest terugkeren. Dat hielp, want in de kleedkamer heerste een sfeer van: we gaan die Brazilianen pakken, want wij zijn de focking beste.”

Lees ook: Na peptalk van Dorian zicht op een medaille

Bouwmeester: "vandaag voelt zelfs een lelijke wind wel lekker"

In een interview met de NOS vertelt Marit Bouwmeester over de niet-ideale omstandigheden tijdens de medal race. Vooral de wind zorgde voor een onvoorspelbaar verloop:

"Ik sta nog steeds te shaken, dit is geen wind waarin je een medal race wil varen. De wind was all over the place. Dit is zo'n tricky race, maar uiteindelijk helpt de voorsprong me naar goud. Ik ben vaak op een lullige wijze op een gelijk aantal punten geëindigd bij WK's. Dat was super pijnlijk, maar vandaag was het geluk aan mijn kan en voelt zelfs een lelijke wind wel lekker."

Bouwmeester wist toen ze over de finish kwam nog niet dat ze goud te pakken had:

"Ik kon het niet zo goed zien. Ik kon de diepte niet zien. Annalise (Murphy, een concurrente, red.) was superblij. Dus ik dacht: heb ik hem of heb ik hem niet."

Minister-president Rutte feliciteert Olympisch kampioenen

Minister-president Mark Rutte heeft vandaag de beide winnaars van Olympisch goud, Ferry Weertman en Marrit Bouwmeester, gefeliciteerd met hun prestatie. Bij Weertman deed de premier dat samen met het gehele kabinet, zo laat Rutte op Twitter weten:

Twitter avatar MinPres Minister-president Zojuist met hele kabinet @VeryFerryFast gefeliciteerd met #goud na ongelofelijk spannende finish op 10km open water! https://t.co/ZM9H6EaQX6

Ook Marit Bouwmeester kreeg, kort na haar gouden medal race, de felicitaties van de premier:

Twitter avatar MinPres Minister-president Hele knappe prestatie @Marit_B in de afsluitende medalrace, van harte gefeliciteerd met je gouden medaille! #TeamNL #Rio2016

Zonderland valt bij laatste training

Epke Zonderland is dinsdag bij de laatste training voor de finale op de rekstok ten val gekomen, meldt de NOS. De turner belandde bij de tweede combinatie van vluchtelementen op de vloer, waarna zijn trainer meteen om een pak ijs vroeg. Zonderland turnde in de kwalificatie, tien dagen geleden, met gekneusde vingers. Het is nog onbekend of de sporter nieuw malheur aan zijn hand heeft opgelopen.

Zonderland verdedigt vanaf 20.30 uur zijn Olympische titel. Zijn oefening zal er, als alles volgens planning verloopt, zo uit komen te zien:

Opvallend veel gouden medailles voor Nederland

Wie de medaillespiegel bekijkt, die we hier zo-even plaatsten, zal het opvallen dat Nederland met relatief weinig medailles toch zo hoog (7e) staat op deze ranglijst. Waar Duitsland (22) en Italië (23), de landen vlak voor Nederland, en Frankrijk (25) en Japan (27) veel meer plakken pakten, is het het hoge aantal eerste plaatsen dat Nederland doet opstuwen. Terwijl de Oranje-equipe tot nu toe 'slechts' tweemaal zilver en driemaal brons won, waren er acht gouden medailles.

Nederland doet het daarmee nu al beter dan de afgelopen drie Spelen, waarbij respectievelijk zes (2012), zeven (2008) en vier (2004) keer goud werd behaald. Absolute topjaar was 2000, toen in Sydney twaalf keer goud werd behaald en Nederland uiteindelijk als achtste eindigde op de medaillespiegel. Ook in absolute aantallen (25 stuks) werden toen de meeste medailles behaald.

Atlete Pluim: #maximaleteleurstelling

Eerder op de dag werd polsstokhoogspringster Femke Pluim al in de kwalificaties uitgeschakeld. De Nederlandse kwam niet verder dan 4,15 meter, waar 4,60 meter nodig was voor een finaleplaats. Op Twitter reageert ze teleurgesteld:

Twitter avatar FemkePluim Femke Pluim Timing is alles, of niks...... #maximaleteleurstelling Letterlijk speechless. Bedankt voor alle berichtjes & toi-toi's Later meer.

Braziliaanse president niet bij sluitingsceremonie

Nog even kort een nieuwtje van eerder op de dag. De Braziliaanse interim-president Michel Temer zal niet aanwezig zijn bij de sluitingsceremonie van de Spelen, aankomende zondag. Temer werd bij de opening in het Maracana-stadion, op vrijdag 5 augustus, uitgefloten en uitgejoeld door aanhangers van de geschorste president Dilma Rousseff. Zij moet zich in de weken na afloop van de Spelen in de Senaat verdigen tegen aanklachten vanwege fraude met de overheidsfinanciën.

De Japanse premier Shinzo Abe zal wel bij de sluitingsceremonie aanwezig zijn, om de volgende organisatie van de Spelen, Tokyo in 2020, te vertegenwoordigen.

Duitse hockeyers lopen finale mis

De Olympisch kampioen van 2008 en 2012 in het hockey ligt eruit. Duitsland werd door Argentinië verpletterend verslagen: 5-2. Dat betekent dat er sowieso geen herhaling komt van de Olympische finale van vier jaar terug, toen Nederland verloor van de oosterburen. Oranje speelt vanavond vanaf 22.00 uur tegen België om een plek in de eindstrijd. Bij winst wacht een herhaling van de eerste wedstrijd van het toernooi, toen Nederland een 3-1 voorsprong weggaf tegen Argentinië (3-3).

Nederland naar plek 7 medaillespiegel

Door de twee gouden medailles dinsdag klimt Nederland verder op de medaillespiegel. De Oranje-equipe staat nu zeven met 13 medailles: acht keer goud, twee keer zilver en drie keer brons.

Goud voor Bouwmeester

Daar is dan toch het goud voor Bouwmeester! De Nederlandse maakt het nog even spannend in de medal race, maar finisht als zevende en dat is net voldoende om de eerste plaats in het klassement te behouden. Dat is het achtste goud voor Nederland deze Spelen.

(Tekst gaat verder onder de tweets)

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof En nog maar een gouden medaille voor #TeamNL @Marit_B haalt het eerste zeilgoud (excl. windsurfen) sinds Daan Kagchelland in 1936.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Olympisch kampioene Marit Bouwmeester #NED #Rio2016 https://t.co/8qz9dwe2yf

Haar naaste concurrente uit Ierland, Annalise Murphy, eindigt als vierde, terwijl er maximaal drie plekken moggen zitten tussen de Britse en Bouwmeester. Dat lukt de Nederlandse dus met een zevende plek in de Baai van Guanabara. Na het zilver in Londen is het voor Bouwmeester de tweede Olympische medaille.

Foto Brian Snyder/Reuters

Marit Bouwmeester tijdens haar gouden race. Foto Brian Snyder/Reuters


Bouwmeester in de problemen.

Terwijl Bouwmeester en haar naaste Deense concurrent elkaar vooral in de gaten houden, lijkt de Ierse Murphy te profiteren van de ontstane situatie. Bouwmeester ligt zevende, de Ierse vierde. Dat is nog net voldoende.

Bouwmeester op koers voor goud

Marit Bouwmeester ligt nog steeds op koers voor goud. Bij de tweede boei ligt ze op positie vier, waar een plaats bij de beste vier voldoende is voor goud. Bij een ander resultaat is ze afhankelijk van wat haar Ierse en Deense concurrent doen.

Springruiters naar finale landenwedstrijd

De Nederlandse springruiters hebben zich geplaatst voor de finale van de landenwedstrijd. Jeroen Dubbeldam (met paard Zenith), Maikel van der Vleuten (met paard Verdi) en Harrie Smolders (met paard Emerald) reden allen een foutloos parcours, waardoor Nederland na drie van de vier ruiters in actie al zeker was van de eindstrijd morgen. Jur Vrieling werd meteen het wegstreepresultaat voor het Nederlandse team. Zijn paard Ricco Zirocco Blue weigerde, net als zondag in de individuele wedstrijd, over twee hindernissen te springen. De finale staat voor morgen op het programma. De acht beste teams van vier ruiters gaan daarin strijden om het goud.

Twitter avatar FEI_Global The FEI The competition is on!! Clear for Harrie Smolders & @RuitersInOranje!! That's 3 out of 3 for @KNHSNederland as well #EquestrianJumping

Twitter avatar KNHSNederland KNHS Helaas is Vrieling wegstreep resultaat springruiters #TeamNl. Team gaat zonder fouten naar 2e manche morgen.

Spoorboekje komende uren

De elfde dag van de Spelen begon goed voor Nederland, maar de dag is allerminst voorbij. Zo zijn medaillekansen voor Epke Zonderland aan de rekstok en baanwielrenster Elis Ligtlee op de sprint. Ook hoopt Marit Bouwmeester haar eerste plaats in het klassement in de klasse Laser Radial te behouden en daarmee Olympisch goud te pakken. Ook gaan de Nederlandse hockeyers vanaf 22.00 uur proberen de finale van het Olympisch toernooi te halen. Daarvoor moet België verslagen worden. Ook het beachvolleybalduo Brouwer en Meeuwsen beginnen op dat tijdstip aan hun halve finale.

Het volledige overzicht van wanneer de Nederlanders in actie komen:
18.05 uur Zeilen: races in de klassen Laser Radial, Finn, 49'er FX, 470 en Laser met Marrit Bouwmeester (18.05 uur), Annette Duetz/Annemiek Bekkering en Afrodite Zegers-Kyranakou/Anneloes van Veen (18.05 uur), Rutger van Schaardenburg (18.50 uur) en Pieter-Jan Postma (19.35 uur)
20.30 uur Turnen: toestelfinale rek met Epke Zonderland
21.00 uur Baanwielrennen: halve finale sprint met Elis Ligtlee (21.00 uur), omnium met Kirsten Wild (vliegende ronde om 21.10 uur en de puntenkoers om 22.05 uur)
22.00 uur Hockey: halve finale mannen Nederland - België
22.00 uur Beachvolleybal: halve finale met Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen
3.00 - 3.34 uur Atletiek: halve finale 200 meter met Dafne Schippers (3.00 uur), finale 1.500 meter met Sifan Hassan (3.30 uur)

Bouwmeester van start in gouden race

Zeilster Marit Bouwmeester is zojuist begonnen aan de race die haar het goud in de Laser Radial moet opleveren. De Nederlandse is al verzekerd van een medaille, maar moet bij de beste vier eindigen om zeker te zijn van de eerste plaats in het klassement. Eigenlijk zou deze medal race gisteren al plaatsvinden, maar toen werd de wedstrijd afgelast vanwege te weinig en later teveel wind.

Kroatisch discusgoud, Amerikaanse winst bij hinkstapsprong

Er werden vanmiddag meteen weer een aantal medailles uitgedeeld bij het atletiek. Zo wist de Kroatische Sandra Perkovic het goud te veroveren bij het discuswerpen. Met 69,21 meter gooide ze de schijf verder dan haar concurrenten Melina Robert-Michon (66,73 meter; Frankrijk) en Denia Caballera (65,34 meter; Cuba).

Op het onderdeel hinkstapsprong was het de Amerikaan Christian Taylor die zegevierde. Met een afstand van 17,86 meter kwam hij tien centimeter verder dan zijn ladngenoot Will Claye. Brons was er voor de Chinaas Bin Dong met 17,58 meter.

Foto Dylan Martinez/Reuters

De Amerikaan Christian Taylor op het hinkstapspringen. Foto Dylan Martinez/Reuters

Martina naar halve finale 200 meter, Bockarie sneuvelt

Sprinter Churandy Martina heeft zich geplaatst voor de halve finale op de 200 meter. De Nederlander met Curaçaose roots werd in de series tweede in een tijd van 20,29 seconden en dat was voldoende voor plaatsing voor de volgende ronde. Soloman Bockarie redt het niet: zijn tijd van 20,42 seconden is niet goed genoeg voor plaatsing. Titelfavoriet Usain Bolt is met 20,28 seconden eveneens door.

Foto Olivier Morin/AFP

De Canadees Brendon Rodney (L) en Churandy Martina bij de finish van de 200 meter. Foto Olivier Morin/AFP

Kijken: zo turnt Epke zijn gouden oefening

Over ongeveer drie uur is het zo ver: dan gaat turner Epke Zonderland proberen op de rekstok zijn Olympische titel te verdedigen. Omdat we natuurlijk niet allemaal Hans van Zetten's zijn, maakte het multimediateam van NRC een handige video waarin precies wordt uitgelegd waarop je straks moet letten als Zonderland zijn oefening turnt. Zo zijn de vier vluchtelementen die de Nederlander inbrengt niet zomaar wat mooie zwaaien in de lucht, maar hebben ze eigen namen, zoals de Cassandra en Gaylord:

Theo Bos strandt in herkansing

Theo Bos heeft zijn terugkeer op de Olympische piste niet weten op te luisteren met indrukwekkende resultaten. Nadat de Nederlandse vorige maand in allerijl Hugo Haak uit de baanploeg reed, werd hij zowel vrijdag op de sprint als vandaag in het keirin al in de kwalificaties uitgeschakeld. De Nederlander redde het zojuist niet in de herkansing van het keirin.

Ben jij sneller dan Bolt?

In het atletiekstadion staan de series van de 200 meter op het punt van beginnen. Voor Nederland doen Churandy Martina en Solomon Bockarie mee, maar de grote favoriet is de Jamaicaan Usain Bolt, die eerder al voor de derde maal goud won op de 100 meter.

De sprinter staat niet bekend als de snelste starter van het veld, en weet vaak in het tweede deel van zijn race veel goed te maken. De New York Times ontwikkelde daarom een tooltje waarmee je zelf kunt testen of je sneller bent dan Bolt. Ready, Set, Go? Probeer 'm hier.

Femke Pluim uitgeschakeld in het polsstokhoogspringtoernooi

Atlete Femke Pluim is vanmiddag bij polsstokhoogspringen blijven steken in de kwalificatie. De Nederlandse kwam niet over 4,30 meter heen, terwijl 4,60 meter benodigd was voor een finaleplaats. Pluim eindigde met haar 4,15 meter

Foto Phil Noble/Reuters

Femke Pluim bij het polsstokhoogspringen. Foto Phil Noble/Reuters

in de achterhoede.

Dubbeldam legt foutloos parcours af in landenwedstrijd

Ondertussen is de landenwedstrijd voor de springruiters begonnen. Jeroen Dubbeldam legde met zijn paard Zenith een foutloos parcours af. Ook Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling komen nog voor Oranje in actie.

Volleybalsters naar halve finale

Deze elfde dag bij de Spelen krijgt een grote oranje kleur. Ook de volleybalsters weten zich namelijk te plaatsen voor de halve finales. Dat gebeurt via een 3-1 overwinning op Zuid-Korea, de nummer vier bij de Spelen in Londen. In de vierde set wordt het 25-20 in het voordeel van het Nederlandse team. Een zeer verdiende overwinning voor de ploeg van bondscoach Guidetti. Wie de tegenstander wordt in de halve finale, is nog niet bekend.

Twitter avatar Volleybaldames Volleybaldames HALVE FINALE 🎉!!Één voor allen, allen voor één 🎶🎤 #LetsGoOrange #TeamNL #BAM #HALVEFINALE https://t.co/E9k1l4E15x

Broersen uitgeschakeld op 100 meter horden

Atlete Nadine Visser is zojuist uitgeschakeld in de series van de 100 meter horden. Ze wordt vierde in haar race en haar tijd is onvoldoende voor plaatsing voor de halve finales.

De fotofinish bij het zwemmen

Het zal ongetwijfeld hét moment worden waar nog lang over wordt nagepraat: de fotofinish op de 10 kilometer openwaterzwemmen. De Griek Gianniotis denkt als eerste aan te tikken, maar het is toch echt de Nederlander Ferry Weertman die het goud pakt:

Foto Gregory Bull/AP

De Griek Gianniotis (links) en Weertman (rechts) bij de finish. Foto Gregory Bull/AP

De spannende finale terugkijken kan hier.

Nederland naar plaats 9 op de medaillespiegel

Met het goud voor Weertman klimt Nederland naar de negende plaats op de medaillespiegel. De Oranje equipe heeft nu twaalf medailles veroverd: zeven keer goud, twee keer zilver en drie keer brons. Daar gaat vanavond sowieso een medaille bijkomen voor zeilster Marit Bouwmeester. Zij is voor de medalrace al zeker van eremetaal. Een plek bij de beste vier zorgt voor een nieuwe gouden plak.

En daar is de zege voor de handbalsters

De Nederlandse handbalsters plaatsen zich voor de halve finales. Was het bij de rust nog 12-11, in de tweede helft leken de Oranjevrouwen vleugels te hebben gekregen. Met snelle omschakelingen bouwde het Nederlandse team de voorsprong verder uit. De eindstand bij Nederland- Brazilië is 32-23.

Twitter avatar HenkStouwdam Henk Stouwdam IJzersterke overwinning in kwartfinale in Rio van de handbalsters.Kregen een zaal met Brazilianen stil. Zege op Brazilie: 32-23.

Twitter avatar Handbal_Live Handbal_Live Scores NL: Polman 6, Malestein 6,vd Heijden 5, Abbingh 5, Snelder 3, Smeets 2, Broch 2, Groot 2, Wester 1 #oneteamonedream #TeamNL #handball

Foto Marko Djurica / Reuters

Foto Marko Djurica / Reuters

Foto Matthias Schrader/AP

Keepster Tess Wester viert de overwinning op Brazilië. Foto Matthias Schrader/AP


Handbalsters leiden met 30-23

Met nog anderhalve minuut te spelen leiden de Nederlandse handbalsters met 30-23. De Brazilianen kunnen onmogelijk nog zeven keer scoren in de tijd die nog rest. Oranje lijkt op weg naar de halve finale.

Volleybalsters Zuid-Korea pakken set terug

De Nederlandse volleybalsters moeten de derde set laten aan Zuid-Korea. Oranje komt na een vroege achterstand nog knap terug in de slotfase, maar weet het gat niet te dichten: 25-23.

Ligtlee naar halve finale sprint

Op de piste heeft Elis Ligtlee zich geplaatste voor de halve finales in het sprinttoernooi. De Nederlandse verslaat de Russische Anastasia Vojnova twee heats (2-0). Een fotofinish moest eraan te pas komen om te bepalen wie de winnaar was in het tweede duel. De halve finale is vanavond om 21.00 uur.

Twitter avatar KNWU KNWU En Elis Ligtlee is door naar de 1/2 finale van de sprint. #CyclingTrack #Rio2016 #TeamNL

Sensatie hangt in de lucht voor handbalsters

Ondertussen lijken de Nederlandse handbalsters op weg naar een sensatie in de kwartfinale. Met nog negen minuten te spelen in de tweede helft leidt Oranje met 24-19 tegen de vooraf als veel sterker ingeschatte Brazilianen.

Uitslag 10 kilometer open water zwemmen

Dit zou de officiële uitslag van de 10 kilometer open water moeten zijn:

Goud voor Weertman?

Geen zilver, maar goud voor Weertman! De Nederlander lijkt een zilveren medaille te winnen, maar de Griek Spiros Giannotis wordt door de jury teruggezet naar de tweede plaats omdat uit de fotofinish blijkt dat Weertman toch echt eerder aantikt. Consternatie alom, maar het is de Nederlander die straks op de eerste trede van het Olympisch podium mag staan.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Marcel Wouda gaat helemaal los op de Copacabana. Twee uit twee, roept hij. Ook Ferry Weertman olympisch kampioen.

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Marcel Wouda levert weer een olympisch kampioen af. Ferry Weertman tikt als eerste aan op de Copacabana. https://t.co/TGfHYkYfCx

Weertman is weer bijgehaald

Het is razend spannend in het Braziliaanse water. Ferry Weertman is bijgehaald en ligt nu met vijf anderen op kop. Het wordt sprinten naar de finish. Nog enkele honderden meters

Volleybalsters op 2-0 voorsprong

Het gaat goed met de Nederlandse volleybalsters. Ze pakken na de eerste nu ook de tweede set tegen Zuid-Korea: 25-14. Oranje lijkt op weg naar de halve finale.

Twitter avatar Volleybaldames Volleybaldames On FIRE!🔥 2e set is ook binnen😃💪 #NED 25-14 #KOR #LetsGoOrange #TeamNL #knallen https://t.co/mqQmZEkgAe

Handbal: Nederland op voorsprong tegen Brazilië

De Nederlandse handbalsters staan bij de rust op voorsprong tegen Brazilië: 12-11. Het team van trainer Henk Groener oogt solide en kende een sterke start tegen het thuisland. Estevana Polman en Laura van der Heijden wisten allebei driemaal het net te vinden.

Twitter avatar HumphryJoey Humphry van Asdonck Gek-ken-huis hier met 9800 Brazilianen en 200 Nederlanders! 12-11 bij rust en erg solide handbal van @nedteamhandbal #HumphRio

Bos naar herkansing op onderdeel keirin

Ondertussen is Ligtlee niet de enige Nederlander die vandaag in actie komt op de baan. Bij de mannen begint het keirin-toernooi. Theo Bos, die afgelopen winter na jaren afwezigheid terugkeerde op de piste, redt het in de kwalificaties niet. Hij is veroordeeld tot de herkansingen. Matthijs Büchli wordt tweede in zijn heat en gaat wel rechtstreeks door naar de volgende ronde.

Twitter avatar KNWU KNWU Matthijs Büchli door naar de volgende ronde in de keirin. #Rio2016 #TeamNL #CyclingTrack https://t.co/Wxofzr4dZq

Zwemmer Weertman 16e na 7,5 kilometer

Zwemmer Ferry Weertman ligt na 7,5 kilometer 16e in de race op het open water. De achterstand op koploper Poort is teruggelopen tot zo'n 46 seconden. Weertman zwemt aan de achterkant van de grote groep die jaagt op Poort. Nog één rondje door het water aan de Copacabana en dan weten we of de Nederlander net als Sharon van Rouwendaal gisteren eremetaal pakt.

Eerste set prooi voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters kennen een uitstekende start in hun kwartfinale tegen Zuid-Korea. Met 25-19 wordt de eerste set gepakt. Maret Balkestein -Grothues, die in de tweede groepswedstrijd tegen de VS geblesseerd raakte, doet ook weer mee.

Handbalsters op voorsprong

Halvewege de eerste helft staan de Nederlandse handbalsters op voorsprong tegen Brazilië 4-7. Met enkele snelle uitvallen, het handelsmerk van Oranje, weten de speelsters hun doelpunten te maken.

Ligtlee wint eerst heat in kwartfinale sprint

Baanwielrenster Elis Ligtlee heeft haar eerste heat in de kwartfinale van het sprinttoernooi gewonnen. Op de Braziliaanse piste werd Anastasia Voinova verslagen. Ligtlee moet twee heats winnen om door te stomen naar de halve finales.

Volleybalster nemen voorsprong

De Nederlandse volleybalsters nemen in het begin van de kwartfinalwedstrijd tegen Zuid-Korea een lichte voorsprong. Het staat 9-7 voor de Oranjedames.

Twitter avatar Volleybaldames Volleybaldames We zijn LOS!! kwartfinale #NED - #KOR Nu op NPO2😃 #LetsGoOrange #TeamNL https://t.co/BStgyemMUo

Weertman elfde op helft van de wedstrijd

Halverwege de 10 kilometer op het open water ligt de Nederlander Ferry Weertman elfde. De Australiër Poort ligt nog altijd aan de leiding. Zijn voorsprong op Weertman is aanzienlijk: 1 minuut en 23 seconden. De vraag is of Poort, die al de gehele wedstrijd op kop zwemt, dit kunststukje gaat volhouden.

Handbal: Nederland - Brazilië begonnen

De Nederlandse handbalsters, de nummer twee van het afgelopen WK, zijn zojuist begonnen aan de kwartfinale tegen Brazilië. Oranje eindigde als vierde in de poule en moet daarom aantreden tegen de nummer 1 van de andere groep, Brazilië. De vrouwen van Henk Groener wacht dus een loodzware opgave. De openingsscore is voor Nederland.

Twitter avatar nedteamhandbal NLteam Handball Giving up is not an option Not for this team Not for our dream We fight and fight hard We will never quit (1/2)

Twitter avatar nedteamhandbal NLteam Handball Day after day No exceptions We have dreams to catch #oneteamonedream (2/2) https://t.co/DWsnqWAxVY

Kuijken naar finale 5.000 meter

De Nederlandse atlete Susan Kuijken heeft zich, zoals verwacht, geplaatst voor de finale van de 5.000 meter. De atlete kon goed mee met de groep met favorieten en werd vijfde in haar serie. Met een tijd van 15.19,96 liep Kuijken haar beste race van het seizoen.

Veel sport vanaf 15.00 uur

Het is spitsuur zometeen vanaf 15.00 uur. Terwijl Ferry Weertman in het open water vecht om eremetaal op de 10 kilometer, beginnen zowel de handbalsters (tegen Brazilië) als de volleybalster (tegen Zuid-Korea) aan hun kwartfinales. En zij zijn niet de enige: baanwielrenster Elis Ligtlee gaat vanaf drie uur proberen de halve finales in het sprinttoernooi te bereiken. Dat moet gebeuren tegen de Australische Anastasia Vojnova. Daarnaast beginnen de springruiters Jeroen Dubbeldam, Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling aan de landenwedstrijd. Blijf vooral ons liveblog volgen, want we houden alle sporten in de gaten!

Eerste ronde afgerond; Weertman 20ste

Ferry Weertman ligt na de eerste van vier ronden van 2,5 kilometer in het Braziliaanse open water op de 20ste plaats. De Nederlander maakt onderdeel uit van een grote groep die jacht maakt op de Australiër Jarrod Poort. Die ging er vlak na de start vandoor en heeft inmiddels een voorsprong van één minuut. Weertman maakt nog een ontspannen indruk.

Au: Japanse atleet raakt lat met edele delen

De Japanner Hiroki Ogito werd maandag elfde in de finale van het polsstokhoogspringen, maar dat waarschijnlijk niet zijn wat de atleet het meeste bijblijft van zijn avontuur in Rio. Bij één van zijn sprongen bleef de sporter met zijn edele delen achter de lat hangen waar hij overheen had moeten springen. Au!

Zes Cubaanse volleyballers aangeklaagd voor verkrachting

Zes volleybalspelers uit het Cubaanse nationale team zijn dinsdag aangeklaagd voor verkrachting, zo hebben Finse regionale aanklagers bekendgemaakt in een verklaring, meldt Reuters. De vermeende gebeurtenis vond begin juli plaats in een hotel in de Finse stad Tampere, waar gestreden werd in de World League, ter voorbereiding van de Spelen. In eerste instantie hield de politie acht mannen aan, maar twee van hen zijn niet langer verdacht. De zes mannen moesten in hechtenis blijven zolang het onderzoek plaatsvond. Alle zes ontkennen de aanklacht.

Het Cubaanse team besloot, zonder de verdachten, toch naar Rio af te reizen maar verloor alle wedstrijden. In alle vijf wedstrijden pakte het team slechts één set, tegen Rusland.

João Havelange (100) overleden

Ondertussen komt er vanuit Rio het nieuws dat de naamgever van het Olympisch stadion bij deze Spelen, João Havelange, op 100-jarige leeftijd is overleden. De Braziliaan was tussen 1974 en 1998 24 jaar lang voorzitter van de FIFA en tevens tussen 1963 en 2011 lid van het IOC. Hij overleed volgens Braziliaanse media in een ziekenhuis in Botafogo waar hij sinds juli behandeld werd voor een longontsteking.

Lees ook: Oud-FIFA-voorzitter Havelange (100) overleden

Havelange, een Braziliaan met Belgische roots, was één van de bekendste en ook meest beruchte sportbestuurders van de afgelopen eeuw. Als voorzitter van de FIFA ontving hij in de jaren 90, samen met zijn ex-schoonzoon, miljoenen aan smeergeld van een marketingbureau. Hij kreeg hiervoor een hoge boete en legde zijn functie neer als erevoorzitter van de wereldvoetbalbond.

Foto Bruno Domingos/ Reuters

Foto Bruno Domingos/ Reuters

Weertman het water in

Zwemmer Ferry Weertman is inmiddels begonnen aan de 10 kilometer in het open water. Kan hij in navolging van Sharon van Rouwendaal eveneens een gouden medaille pakken? Televisiekijkers moeten nummer 13 in de gaten houden: dat is het getal waarmee de Nederlander het water bij Fort Copacabana is ingestuurd. Het zwemt met een witte badmuts. De finish is rond 15.50 uur.

De Nederlander maakt goede kans op eremetaal: hij werd in 2014 en 2016 eerste bij de EK en in 2015 won hij zilver bij de WK.

Dag 11 Spelen: Zonderland op de rekstok, Bouwmeester voor goud en veel Nederlandse ploegen in actie

Welkom bij ons liveblog over de elfde dag van de Olympische Spelen in Rio. De Nederlandse equipe beleefde gisteren een goede dag met de gouden medailles voor turnster Sanne Wevers op de balk en zwemster Sharon van Rouwendaal op de 10 kilometer in het open water.

Lees ook ons liveblog van gisteren terug:: Dag 10 Spelen: goud voor Wevers en Van Rouwendaal, hockeysters naar halve finale

Vandaag gaat er in ieder geval één medaille bijkomen: Marit Bouwmeester is al voor de medal race zeker van eremetaal bij het zeilen. Maandag werd de wedstrijd nog afgelast nadat er eerst te weinig en toen teveel wind stond. Een plaats bij de beste vier is genoeg voor Bouwmeester om als volgende Nederlandse sportster een gouden plak te pakken. Mocht er ook vandaag niet gezeild kunnen worden, dan komt er geen medal race meer en is de eerste plaats sowieso voor Bouwmeester.

Naast die zekere medaille, zijn er dinsdag nog een aantal Nederlandse kanshebbers op eremetaal. Zo gaat Epke Zonderland proberen zijn Olympische titel op de rekstok te verdedigen. Tien dagen geleden kwalificeerde de turner zich voor de finale, vanavond om 20.30 uur Nederlandse tijd, maar hij had toen nog last van gekneusde vingers. De vraag is wat de rust heeft gedaan voor het herstel van Zonderland. De rekstokspecialist kondigde eerder al aan dat hij twee extra vluchtelementen in zijn oefening zal opnemen.

Lees ook: Vandaag tijdens de Spelen: heeft Epke Zonderland genoeg rust gehad


Sifan Hassan voor goud op de 1.500 meter

Ook komt Sifan Hassan voor de derde maal in actie op de 1.500 meter en dit keer gaat het erom spannen: de finale wacht. De Europees kampioene van 2014 en winnares van het brons bij de WK vorig jaar in Beijing mag tot de kanshebbers op eremetaal worden gerekend. Wie haar race wil zien moet wel de wekker zetten: deze start om 3.30 uur. Eveneens bij het atletiek gaat ook Dafne Schippers de baan op. In de halve finale op de 200 meter gaat ze vanaf 3.00 uur proberen de eindstrijd te halen.

En wat kan baanwielrenster Elis Ligtlee op de piste, nadat ze zaterdag al goud veroverde op het onderdeel keirin? Ze rijdt vanaf 15.00 uur in de kwartfinale van het sprinttoernooi. Later op de dag volgen de halve finales en finale.

Bovendien beginnen de volleybalsters en handbalsters aan de kwartfinales tegen respectievelijk Zuid-Korea en Brazilië. Beide wedstrijden starten om 15.00 uur. De hockeyers (halve finale tegen België vanaf 22.00 uur) en beachvolleyballers (halve finale met Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, eveneens vanaf 22.00 uur) gaan tenslotte proberen richting de finale in hun discipline te komen.

Brazil la la la la la la la laa! 🎶 #goudenkeeltjes Om 15:00 spelen we tegen Zuid-Korea! Live op NPO 2! #LetsGoOrange pic.twitter.com/1GP3rJBSMN

— Volleybaldames (@Volleybaldames) August 16, 2016

Het volledige programma van de Nederlanders in Rio dinsdag:
14.00 uur Zwemmen: 10 kilometer open water met Ferry Weertman (finish rond 15.50 uur)
14.30 - 18.00 uur Atletiek: series op de 5.000 meter met Susan Kuijken (14.30 uur), polsstokhoogspringen met Femke Pluim (14.45 uur), 100 meter horden met Nadine Visser (16.05 uur), 200 meter met Churandy Martina en Solomon Bockarie (16.50 uur)
15.00 uur Volleybal: kwartfinale Nederland - Zuid Korea
15.00 uur Handbal: kwartfinale Nederland - Brazilië
15.00 uur Paardensport: eerste ronde landenwedstrijd springruiters (met Jeroen Dubbeldam, Harrie Smolders, Maikel van der Vleuten en Jur Vrieling)
15.00 uur Baanwielrennen: kwartfinale sprinttoernooi met Elis Ligtlee (15.00 uur) en eventuele halve finales en finale (om 21.00 en 22.44 uur), eerste ronde kerein met Theo Bos, Matthijs Büchli en Jeffrey Hoogland (15.18 uur), omnium met Kirsten Wildt (tijdrit om 15.57 uur, vliegende ronde om 21.10 uur en de puntenkoers om 22.05 uur)
18.05 uur Zeilen: races in de klassen Laser Radial, Finn, 49'er FX, 470 en Laser met Marrit Bouwmeester (18.05 uur), Annette Duetz/Annemiek Bekkering en Afrodite Zegers-Kyranakou/Anneloes van Veen (18.05 uur), Rutger van Schaardenburg (18.50 uur) en Pieter-Jan Postma (19.35 uur)
20.30 uur Turnen: toestelfinale rek met Epke Zonderland
22.00 uur Hockey: halve finale mannen Nederland - België
22.00 uur Beachvolleybal: halve finale met Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen
3.00 - 3.34 uur Atletiek: halve finale 200 meter met Dafne Schippers (3.00 uur), finale 1.500 meter met Sifan Hassan (3.30 uur)