Boerkini als provocatie aan Côte d’Azur

‘Extremistische badkleding’

In Frankrijk is ophef ontstaan over de boerkini. Die is volgens sommige burgemeesters aan de Côte d’Azur in strijd met de goede zeden.

De moslims in Frankrijk zouden wat discreter moeten zijn in de publieke ruimte, adviseerde maandag oud-minister Jean-Pierre Chevènement, die de Stichting voor de islam in Frankrijk nieuw leven moet gaan inblazen. Voor een aantal Fransen betekent dat: wat meer bloot als je gaat zwemmen.

Want de boerkini, een badpak dat hoofdhaar, bovenlichaam en benen bedekt en op een wetsuit lijkt, wordt soms als een soort opgestoken middelvinger tegen de Franse staat ervaren. De burgemeester van Cannes ziet dit als het „uniform van extremistisch islamisme” en heeft de boerkini op 28 juli verboden.

De krant Midi Libre juicht dit toe en kritiseert het dragen van een boerkini. „Dit ostentatieve gebaar, dat het lichaam van vrouwen ontkent, wordt vanzelfsprekend als een provocatie gezien in het land van Chanel en Brigitte Bardot.”

Le Républicain Lorrain schrijft: „Boerkini's en andere uiterlijke tekenen van islamitisch fundamentalisme worden gezien als een nutteloze provocatie in een land dat erg getraumatiseerd is, maar nog steeds bereid tot verzoening.”

Ook de minister met vrouwenrechten in haar portefeuille, de socialiste Laurence Rossignol, toonde begrip voor het verbod van haar politieke tegenstanders. Ze had in maart al kritiek op modemerken die bedekkende kleding ontwerpen voor moslima’s. Maandag zei ze tegen Europe 1 dat het dragen van een boerkini iets „archaïsch” heeft. „Er schuilt een idee over de samenleving achter, een visie op de plaats van de vrouw.”

In de verordening uit Cannes staat: „Strandkleding die betrokkenheid bij een religie uitdraagt, terwijl Frankrijk en gebedsplaatsen het doelwit zijn van terroristische daden, kan risico’s voor de openbare orde creëren.” Drie vrouwen kregen al een boete van 38 euro omdat ze een boerkini droegen.

Collega-partijgenoten aan de Côte d'Azur, waar het Front National een grote concurrent is, en in Touquet, een badplaats in het noorden, hebben het voorbeeld gevolgd. De socialistische burgemeester van Sisco, op Corsica, vaardigde een boerkiniverbod uit nadat afgelopen weekeinde ernstige rellen waren ontstaan die begonnen met een boerkini.

De burgemeesters van Cannes en Villeneuve-Loubet noemen de boerkini niet in hun verordening, maar verbieden kleding die uiting is van een gebrek aan „respect voor de goede zeden en de laïcité”, het principe van een godsdienstneutrale staat? Partijgenoot Daniel Fasquelle in Touquet zegt: „Je kunt niet voor een wet over de gelijkheid van man en vrouw stemmen en dit soort praktijken tolereren. Het is een andere manier om te vechten tegen radicale uitingen, en zo tegen terreur.”

„Dit alles is grotesk, nutteloos en gevaarlijk”, zei Abdallah Zekri, secretaris van de Franse raad voor de islamitische cultus. „Door deze populistische kaart te spelen en alles door elkaar te halen, worden de spanningen over en weer alleen maar vergroot.”

Het CCIF, het Collectief tegen Islamofobie in Frankrijk, spande een kort geding aan. Maar de rechter gaf zaterdag de burgemeesters gelijk. In de context van de noodtoestand en de recente aanslagen, kan een badtenue als een boerkini inderdaad geïnterpreteerd worden als „niet louter [...] een simpel teken van religiositeit”.