Bloemen

Minder exportgroei door Brexit

None
Foto Getty Images

De groei van de Nederlandse export van bloemen en planten is de afgelopen tijd afgezwakt. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk kromp zelfs, doordat het Britse pond sinds het refendum over een Brexit flink minder waard is geworden. Dat heeft brancheorganisatie VGB gemeld.

De totale exportwaarde kwam in de eerste zeven maanden van dit jaar uit op 3,6 miljard euro, een stijging van 2,4 procent ten opzichte een jaar eerder. In de eerste zes maanden van dit jaar was er nog 3 procent groei, maar in juli is de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, na Duitsland de belangrijkste exportbestemming, gedaald met 7,5 procent.

Exporteurs hadden ook te maken met hogere inkoopprijzen van bloemen en planten, waardoor de marges onder druk staan. De inkoopprijzen zijn volgens de VGB moeilijk door te berekenen aan de klant vanwege de forse en toenemende concurrentie. (ANP)

    • Teri van der Heijden