Beslissing NOC*NSF volgens rechter in redelijkheid genomen; Van Gelder doet oefening op Lowlands

Als Yuri van Gelder alleen het olympisch dorp had verlaten om een paar biertjes te drinken, had sportkoepel NOC*NSF hem niet weg mogen sturen. Maar dat Van Gelder de ochtend daarna de training miste om zijn roes uit te slapen, is een tamelijke ernstige tekortkoming van een topsporter.

Dat zegt de rechter in Arnhem maandag in een nadere motivering van het vonnis van het kort geding dat vrijdag diende. Het kort geding was aangespannen door Van Gelder, die op deze manier alsnog deel wilde nemen aan de toestelfinale in Rio waarvoor hij zich had geplaatst. Zijn verzoek werd vrijdag afgewezen. „Er is geen reden om aan te nemen dat dit besluit lichtvaardig is genomen”, schrijft de rechtbank. Van Gelder zou in Rio tot twee keer toe gehoord zijn. Dat hij ook tijdens het kort geding niet inzag iets verkeerd te hebben gedaan, maakte het volgens de rechtbank begrijpelijk dat de sportkoepel er geen vertrouwen in had dat de turner zich tijdens het toernooi beter zou gedragen.

Van Gelder ging niet in beroep tegen het besluit, maar keert wel terug in de ringen. De festivalorganisatie van Lowlands maakte bekend dat de Brabander komende zondag in de hoofdtent zijn olympische oefening zal laten zien aan het publiek. (NRC)

    • Marlie van Zoggel