Doe als Jezus, die haalde pas veel opdrachten binnen

Column Alex van der Hulst (39) is zzp’er, vader en notoir werkuitsteller. Hoe krijg je dan ooit nog iets gedaan?

Alex_CAR_Logo

Iemand vroeg me laatst hoe ik het toch voor elkaar had gekregen om een zomercolumn te mogen schrijven. Alsof daar een ingewikkeld masterplan aan vooraf was gegaan. Niets is minder waar. Ik zou op de moeilijk opvoedbare katten, genaamd Bureau en Halt, passen van de vaste columnist tijdens haar vakantie. Op het briefje met instructies stond dat ik ook wekelijks een column moest inleveren.

Zo makkelijk gaat dat.

Het gaat altijd zo. Ik kan me niet heugen ooit genetwerkt te hebben, noch ben ik ooit vrijwillig naar een netwerkborrel gegaan. God weet waar die opdrachten dan wel vandaan komen. Iemand die er meer verstand van heeft, zei dat je gewoon normaal moest doen. En dat kan ik best goed, sterker nog, het is een van mijn sterkste punten om mezelf te zijn.

Wie het antwoord graag hogerop zoekt, moet Mattheüs 7 vers 12 nog eens lezen. Vrij vertaald staat daar dat je anderen precies zo moet behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden. En Jezus kon het weten. Een prima zelfstandige was dat. Die zat nooit verlegen om opdrachten. En hij sloot ook nog eens af met een geheide bestseller in de managementliteratuur.

In de praktijk betekent het dat je een paraplu uitleent als het regent, iemand helpt een band te verwisselen, zelf ook een rondje geeft en het stilletjes meldt als je kantoorgenoot een restje wc-papier uit de broek heeft hangen. Alles wordt een keer terugbetaald.

Dronken worden met mensen helpt ook. Maar ga in godsnaam niet netwerken. Het is me vaak genoeg overkomen dat mensen het netwerken met mij hebben willen bedrijven. Dan duiken ze op je met een of andere pitch. Alsof er een plaatselijke tornado op je neerdaalt.

Vergeet al die tips over een goede pitch, doe gewoon normaal en een beetje leuk. Dat is dus slecht nieuws voor al die mensen die niet leuk zijn, niks te vertellen hebben, nergens komen of niet drinken.

Als je al vroeg weet dat je niet zo leuk bent en geen zin hebt om veel nieuwe mensen te spreken, dan kun je bij een studentenvereniging gaan. Dat hele studentencorps is een uit de hand gelopen netwerkborrel. En omdat zo veel onaangename mensen zich aanmeldden, hebben ze een ontgroening bedacht. Dan hebben ze elkaar altijd iets tegoed. Slim bekeken. Zo hoeven de bankiers, artsen en notarissen nooit meer te netwerken.

God verhoede dat je ooit koude acquisitie moet doen. Dat is net als het verkopen van krantenabonnementen op straat. Je idee moet wel heel briljant zijn om ermee te gaan leuren bij mensen die je niet kent. Iedere zelfstandige krijgt ermee te maken, meestal is de stilte aan de andere kant van de mail zeer pijnlijk. De ziel van de zelfstandige is één grote eeltplek. We worden harder afgewezen dan een arme, lelijke sloeber op een familiefeestje van de Kardashians.

Het helpt trouwens als je goed bent in je werk. Je kunt nog zo aardig zijn, als je er niks van bakt, heb je ook een probleem.

Deze zomer vervangt schrijver en journalist Alex van der Hulst columnist Japke-d. Bouma. Lees hier zijn eerdere columns.

    • Alex van der Hulst