Acht jaar cel voor man die op duo in auto schoot

De man uit Geleen voerde als verdediging aan dat hij zich getreiterd voelde.

Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel.
Het beeld van vrouwe Justitia op het voormalige Gerechtgebouw in Rotterdam aan de Noordsingel. Roos Koole / ANP

Een 35-jarige man uit het Limburgse Geleen is dinsdag veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Hij schoot in september vorig jaar in Geleen met een zwaar kaliber vuurwapen op de voorruit van een auto van het type Ford Ka, waar zijn ex-partner en een vriendin in zaten. De twee vrouwen bleven ongedeerd.

De rechtbank in Maastricht acht poging tot moord niet bewezen, maar poging tot doodslag wel. Volgens de rechter is er bewijs dat de schutter hen heeft geprobeerd te doden, maar niet dat hij dat van meet af aan van plan was.

De schietpartij vond plaats in een woonwijk; een raam van een woonhuis raakte beschadigd door een afgeketste kogel. In totaal werd er drie keer geschoten, vanaf ongeveer drie meter afstand. De ex-vriendin en de andere inzittende waren na het eerste schot gaan liggen om niet geraakt te worden.

Schadevergoeding

De man en zijn ex-vriendin hadden al langere tijd problemen over de alimentatie van hun zoon. Als verdediging voerde de man aan dat hij zich uitgelachen en getreiterd voelde door de latere slachtoffers en hij overmand werd door emoties. Daarnaast zou hij bewust naast het duo hebben geschoten, omdat hij niemand wilde doden.

De man werd dinsdag ook veroordeeld wegens een mishandeling van zijn ex-partner en voor het in het bezit hebben van 250 gram henneptoppen in zijn woonhuis. De ex-partner krijgt 7.500 euro schadevergoeding, de andere inzittende 6.714 euro.

    • Liza van Lonkhuyzen