Zittend president Lungu wint verkiezingen Zambia

De oppositie vermoedt dat er gefraudeerd is met de uitslag.

Zittend president Lungu danst voorafgaand aan het geven van een toespraak.
Zittend president Lungu danst voorafgaand aan het geven van een toespraak. Foto Gianluigi Guercia / AFP

President Edgar Lungu heeft de Zambiaanse presidentsverkiezingen gewonnen van zijn rivaal Hakainde Hichilema. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt, meldt persbureau AP. De oppositie vermoedt dat er gefraudeerd is met de uitslag.

Volgens de kiescommissie ontving Lungu van het regerende Patriottische Front 1.860.877 stemmen. Zijn voornaamste tegenstrever Hichilema van de Verenigde Partij voor Nationale Ontwikkeling kreeg 1.760.347 stemmen.

Opstootjes

De stembusgang donderdag verliep grotendeels vreedzaam. Datzelfde kon niet gezegd worden van de campagneweken die daaraan vooraf gingen. Toen braken er meerdere keren rellen uit op straat.

De oppositie zei maandag dat stemmen voor oppositieleider Hichilema “in samenwerking met de kiescommissie opzettelijk in mindering zijn gebracht”. Hichilema klaagde er al eerder over dat het tellen van de stemmen te lang duurde en dat hij dit verdacht vond. Internationale waarnemers hebben mensen opgeroepen om kalm te blijven en eventuele klachten aan te kaarten via de officiële kanalen.

Lungu

Lungu is sinds januari president van het land, nadat zittend staatshoofd Michael Sata overleed. Vorig jaar won Lungu nipt van Hichilema, die het dit jaar nog een keer probeerde.

De vreedzame machtsoverdrachten in Zambia worden vaak genoemd als een democratisch voorbeeld voor de rest van Afrika. Lungu heeft nog niet op de beschuldigingen van fraude gereageerd.