Vandaag tijdens de Spelen: nu begint het echt voor de hockeyvrouwen

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de hockeyvrouwen beginnen aan de knock-outfase, kunnen ze de mentale druk aan? Ze spelen om 1.30 de halve finale tegen Argentinië.

Tijdens de poulewedstrijd tegen Korea wordt een doelpunt gevierd.
Tijdens de poulewedstrijd tegen Korea wordt een doelpunt gevierd. Koen Suyk/ANP

Na het olympisch goud in Beijing (2008) en Londen (2012), wonnen de hockeyvrouwen in 2014 in Den Haag nog de wereldtitel. Tot ieders verrassing verloren ze vorig jaar na shoot-outs de EK-finale tegen Engeland.

Dat hakte er dieper in bij het hechte team dan verwacht, merkte de toen kersverse bondscoach Alyson Annan (Australië). Hij zei eerder in NRC:

“De speelsters hebben veel negatieve pers gehad na dat EK. Ik denk niet dat men beseft wat dat doet met die speelsters. We zijn heel snel geneigd om negatief te denken.”

Het was haar snel duidelijk dat de sterrenploeg vooral op mentaal gebied nog veel te verbeteren had. Daarom kwam er een ‘manager prestatiegedrag’, de Belgische klinisch psycholoog en hoogleraar sportpsychologie Paul Wylleman.

Lees ook: Interview met Alyson Annan

Ook de finale van de Champions Trophy afgelopen juni verloor Nederland, van grote rivaal Argentinië. Ervaren speelster Ellen Hoog erkent tegenover de NOS dat de ploeg een heel zware periode heeft gehad. Toch zijn ze volgens haar vol vertrouwen afgereisd naar Rio.

“We zijn minder de favoriet dan vier jaar geleden in Londen, maar we zien onszelf wel als favoriet. Het is nu een kwestie van de puntjes op de i zetten en dan zijn we er klaar voor.”

    • Jisca Cohen