Vandaag tijdens de Spelen: heeft Epke Zonderland genoeg rust gehad?

Rio Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: Epke Zonderland die zijn gouden medaille van vier jaar geleden kan prolongeren. Vanavond om 19.00 is de finale aan de rekstok.

Foto Sander Koning/ANP

Epke Zonderland kan vandaag in de voetstappen treden van de Japanners Takashi Ono en Mitsuo Tsukahara. Zij wonnen in de jaren 50 en 70 twee keer op rij de gouden medaille op de rekstok. Een tijd waarin de medaillewinnaars op dit onderdeel vrijwel altijd uit Japan, China en af en toe de Sovjet-Unie kwamen.

De afgelopen twintig jaar heeft ook de westerse wereld het gymnastiekonderdeel steeds beter onder de knie gekregen. Met gouden medailles voor de Amerikaan Dimas in ’92, Duitser Wecker in ’96, Italiaan Cassina in 2004 en natuurlijk Epke Zonderland in 2012 in Londen.

Ook deze Spelen in Rio rekent hij zichzelf en zijn al jarenlange concurrent Fabian Hambüchen (de Duitser won zilver in 2012) tot de twee favorieten, zo zei hij tegen de NOS: “Als we beiden een heel goede oefening draaien, zijn de nummers één en twee wel duidelijk.”

Zonderland heeft tien dagen gehad om zich voor te bereiden op de finale van vandaag. Een rustperiode die zeer welkom was, aangezien hij vlak voor de kwalificatie zijn vingers kneusde. Hij heeft de tijd gehad om meer risico in zijn oefening te leggen. Vandaag zal hij twee vluchtelementen toevoegen, wat meer punten moet opleveren. Maar de vraag is hoe rustig het de afgelopen dagen echt was bij de Nederlandse ploeg. Heeft Zonderland zich kunnen afsluiten voor de onrust rond teamgenoot Van Gelder, die eigenlijk ook de finale zou spelen? Zonderland zelf wilde er niet op ingaan: “Ik focus me op mijn wedstrijd. Met randzaken wil ik me niet bezighouden.”

Om na te genieten: de gouden oefening van Zonderland in 2012

    • Diederik Huffels