Twee keer verrassend Nederlands goud

Rio 2016

Zwemster Sharon van Rouwendaal (22) en turnster Sanne Wevers (24) haalden maandag goud. Ze behoren tot de nieuwe lichting sportheldinnen.

Dag tien van de Olympische Spelen is voor de Nederlandse sporters de succesvolste dag geworden tot nu toe. En moeilijk te overtreffen, met maar liefst twee keer goud. Eerst voor zwemster Sharon van Rouwendaal, op de 10 kilometer in open water. Daarna voor turnster Sanne Wevers, in de toestelfinale op balk.

Beide gouden medailles zijn bijzondere prestaties voor Nederlandse sporters. Nog nooit won een Nederlandse zwemster het zwaarste onderdeel in het olympische zwemmen. Van Rouwendaal deed het met overmacht en ogenschijnlijk gemak.

En in het vrouwenturnen was het al een bijzondere prestatie dat Sanne Wevers de toestelfinale haalde. De 24-jarige leverde daarin een vrijwel feilloze oefening af en behaalde een score van 15,466 – een persoonlijk record. Ze is de eerste Nederlandse turnster die goud wint op de Spelen.

Wevers profiteerde ook van de mindere prestatie van Simone Biles, de 19-jarige Amerikaanse die tot nu toe drie gouden medailles won en te boek staat als de beste turnster in de laatste halve eeuw. Maar dit keer wankelde Biles. Ze kwam niet hoger uit dan 14,733, waarmee ze wel nog brons won. De andere Amerikaanse in de finale, Lauren Hernandez, haalde zilver met een score van 15,333.

Outsider Wevers wachtte de score in grote spanning af. Ze leek het ook na afloop nog maar niet te kunnen geloven, ze bleef nee schudden, terwijl ze omhelst, gefeliciteerd, bejubeld werd. Haar goud was een grote verrassing.

De laatste 10 meter was het: yeah

Zwemster Van Rouwendaal gold vooraf als een mogelijke winnaar. Haar vermogen als zwemster die de zwaarste races aankan, leverde haar in Frankrijk, waar ze traint, al jaren geleden de bijnaam de cannibale des bassins op. Maar als het er op aan kwam, zoals vier jaar geleden bij de Spelen in Londen, viel het resultaat nogal eens tegen. In Rio was de 22-jarige maandag al ruim voordat ze de finish had aangetikt zeker van haar zege. „Ik wist de laatste vierhonderd meter dat ik ging winnen” , zei ze na afloop. „De laatste tien meter was het van: yeah!”

Met de twee gouden medailles erbij komt de teller voor Nederland op zes. Vijf ervan zijn door vrouwen gewonnen. De enige man tot nu toe, surfer Dorian van Rijsselberghe, prolongeerde zijn titel van vier jaar geleden.

De vrouwen zijn nieuwe helden van de Nederlandse sport. Roeiers Maaike Head en Ilse Paulis. Baanwielrenster Elis Ligtlee. Wegwielrenster Anna van der Breggen. Allemaal namen die vooraf niet golden als de grote sterren die Nederland aan het voorspelde aantal van een stuk of zes gouden medailles zouden helpen.

Bijna was er gisteren nog een derde gouden medaille op één dag bij gekomen. Zeilster Marit Bouwmeester zou haar beslissende race beginnen in koppositie, met goed uitzicht op de eindzege in de Laser Radial-klasse. Maar de race werd uitgesteld, vanwege de weersomstandigheden.

Van Rouwendaal en Wevers pagina 16-18
    • Henk Stouwdam