Turkse politie valt rechtbanken Istanbul binnen

Turkije arresteert vermeende betrokkenen bij de mislukte coup, precies een maand geleden. Tussenstand: 35.000 arrestaties, 75.000 schorsingen.

Een Turkse agent maandag bij een rechtbank in Istanbul. Foto Thanassis Stavrakis / AP

De Turkse politie heeft maandag invallen gedaan in drie rechtbanken in Istanbul. Daarbij werden 136 medewerkers aangehouden en hun kantoren en computers doorzocht. De acties waren onderdeel van een groot onderzoek naar de daders van de mislukte coup van 15 juli.

Volgens het Turkse staatspersbureau Anadoglu had de hoogste openbaar aanklager van Istanbul een arrestatiebevel uitgevaardigd voor 173 medewerkers van de rechtbanken Caglayan, Bakirkoy and Gaziosmanpasa. Ook zijn de huizen van de verdachten doorzocht. Ze worden ervan verdacht te zijn gelieerd aan de beweging van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, die volgens de Turkse regering achter de mislukte staatsgreep zat.

Sommige verdachten werden meegenomen voor verhoor in een politiebureau. Vier rechtbankmedewerkers zijn vorige week al aangehouden als onderdeel van hetzelfde onderzoek.

Zuivering

De Turkse regering is na de coup begonnen met een omvangrijke zuivering van vermeende aanhangers van Gülen. Ruim 35.000 mensen zijn gearresteerd, van wie 17.000 formeel onder arrest zijn geplaatst. Ook zijn er 76.000 ambtenaren, rechters, politieagenten en militairen geschorst en bijna 5.000 ontslagen, zei premier Binali Yildirim zaterdag.

Turkije vraagt tevens om de uitlevering van 32 diplomaten die op de vlucht zijn geslagen nadat ze door Ankara werden teruggeroepen na de coup. In totaal heeft Turkije 208 diplomaten teruggeroepen. Er zijn ook vermeende aanhangers van Gülen naar het buitenland gevlucht. Zo zouden twee Turkse militair attachés vorige week via Griekenland naar Nederland zijn afgereisd, waar ze asiel zouden hebben aangevraagd.

De omvang van de zuivering baart westerse landen en mensenrechtenorganisaties zorgen. Turkije is lid van de NAVO en een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen Islamitische Staat. Dus zijn stabiliteit is van groot belang. Turkse leiders zijn boos dat het Westen zo weinig solidariteit toont. Westerse landen lijken zich meer zorgen te maken over de mensenrechten dan over een vermeende ‘parallelle staat’ die de democratie in Turkije heeft bedreigd.

    • Toon Beemsterboer