Taakstraffen voor leiders studentenprotesten Hongkong

Op het hoogtepunt namen meer dan 100.000 mensen deel aan de “Paraplurevolutie”.

Van links naar rechts: Joshua Wong, Nathan Law en Alex Chow roepen slogans voorafgaand aan de uitspraak van de rechter.
Van links naar rechts: Joshua Wong, Nathan Law en Alex Chow roepen slogans voorafgaand aan de uitspraak van de rechter. Foto Bobby Yip / Reuters

Drie van de leiders van de Hongkongse pro-democratieprotesten van 2014 zijn maandag veroordeeld. Twee personen kregen een taakstraf, een derde een voorwaardelijke celstraf, meldt persbureau AP. Op het hoogtepunt namen meer dan 100.000 mensen deel aan de “Paraplurevolutie”.

De 19-jarige Joshua Wong, die het gezicht van de protestbeweging werd, kreeg tachtig uur werkstraf opgelegd. Hij had zich volgens de Chinese autoriteiten schuldig gemaakt aan het organiseren van illegale bijeenkomsten. Nathan Law kreeg 120 uur taakstraf voor hetzelfde vergrijp. Alex Chow kreeg een voorwaardelijke celstraf van drie weken, omdat hij in september aan een opleiding in Londen begint.

Het drietal kwam er gunstig vanaf: de maximumstraf die zij hadden kunnen krijgen was twee jaar cel. Hun arrestatie gaf een extra impuls aan de protestbeweging en leidde indertijd tot nog meer demonstraties. Mensenrechtenactivisten hebben de veroordelingen bekritiseerd en politiek gemotiveerd genoemd. Wong zei na het horen van zijn vonnis dat hij door zal blijven gaan met geweldloos verzet en protest.

Lees ook: Paraplu’s en pepperspray: vier vragen over de protesten in Hongkong

Pro-democratische protesten

De protesten richtten zich in 2014 elf weken lang tegen de centrale Chinese overheid. Betogers riepen op tot volledig vrije verkiezingen voor de leider van het semi-autonome Hongkong. Nu wordt die leider van de voormalige Britse kroonkolonie nog door een commissie van de Chinese Communistische Partij aangesteld. Ook werd opgeroepen tot het aftreden van de huidige leider, Leung Chun-ying.

De demonstranten blokkeerden wegen, hielden toespraken en hielden protestoptochten. Enkelen gingen in hongerstaking. Doordat veel betogers gele paraplu’s bij zich droegen, kregen de protesten ook wel als bijnaam de “Paraplurevolutie”. De politie zette traangas in en arresteerde tientallen activisten. Ondanks de massale opkomst, wisten de demonstranten geen concessies bij Beijing af te dwingen.

    • Casper van der Veen