Staat KNVB wel in dienst van de topsportcultuur?

Eredivisie

De trainers van PSV en AZ hekelen de KNVB, die volgens hen te weinig rekening houdt met Europees voetbal. „Ze hebben een punt.”

Met de overwinning op AZ had zijn statement niks te maken, maar tijdens de afsluitende persconferentie wilde Phillip Cocu het wel gezegd hebben. Dat hij niet kon begrijpen waarom deze wedstrijd niet op zaterdag maar op zondag werd gespeeld, opdat AZ meer voorbereidingstijd zou hebben voor het Europese treffen met Vojvodina Novi Sad van donderdag. „Er was geen enkel argument om deze wedstrijd niet op zaterdag te spelen”, zei de trainer van PSV. Zijn conclusie: „We slagen er in Nederland nog steeds niet in om optimale randvoorwaarden te creëren.”

In de Ronaldozaal van het Philips Stadion komt het niet vaak voor dat Cocu op eigen verzoek een statement maakt. Het kwam ook onverwacht, na de magere 1-0 zege op AZ (doelpunt Héctor Moreno). Toch leek het hem een juist moment. Doordat PSV zelf pas later in actie komt in de Champions League, sprak hij tenminste niet voor eigen parochie toen hij de KNVB op de vingers tikte.

Kritiek op speelschema

Zijn collega John van den Brom had afgelopen week kritiek op het speelschema en was blij dat Cocu hem bijviel. „Bij Anderlecht kregen we een keer vrijstelling toen we een belangrijke Europese wedstrijd speelden”, meldde hij op de website van AZ. Dus waarom niet in Nederland, waar Europese topprestaties zeldzaam zijn.

Van den Brom had liever een dag langer gehad om zijn ploeg voor te bereiden op de uitwedstrijd tegen het Servische Vojvodina Novi Sad, in het kader van plaatsing voor het hoofdtoernooi van de Europa League. Nu is dit het ritme van zijn spelers: maandag uitlopen, dinsdag vrij, woensdag reizen en een lichte training, donderdag de wedstrijd. Van den Brom: „Ik heb geen idee waarom deze wedstrijd niet op zaterdag was. Natuurlijk hebben we daarvoor een verzoek bij de KNVB ingediend.”

De kritische opmerking van Cocu doet vermoeden dat hij weinig invloed heeft in Zeist. „Ik ben hier al twee jaar mee bezig. Het gaat erom dat Nederlandse clubs maximaal presteren in Europa en dat we ons daar maximaal op voor kunnen bereiden. We moeten onze positie in de UEFA-ranking zien te handhaven.”

Die positie is in gevaar. Door de slechte prestaties van de voorbije jaren in Europa, dreigt Nederland zijn directe ticket voor de Champions League te verliezen. In dat geval moet de kampioen van 2018 zich ook plaatsen via de voorrondes, net als nu de nummer twee.

Wanneer clubs tijdens het seizoen verzoeken om wijziging, is dit meestal zinloos, stelt Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV. „Bij de planning houdt de KNVB rekening met onze wedstrijden in de groepsfase van de Champions League. Maar toen we vorig jaar de volgende ronde haalden, werd het al lastiger. In Nederland streven we naar een topsportcultuur, maar tegelijk wordt daarvoor niet alles in dienst gesteld.”

Bij de KNVB zijn ze bekend met dergelijke kritiek. Bij het opstellen van het speelschema zorgt de bond dat er ten minste 72 uur tussen twee wedstrijden zit. „AZ heeft deze week al meer dan negentig uur rust”, meldt een woordvoerder desgevraagd. „Niettemin hebben Cocu en Van den Brom een punt. Bij deze wedstrijd was een verschuiving naar voren misschien wel mogelijk geweest, als er op tijd een verzoek was gekomen.”

Geen wijziging op korte termijn

Bij alle clubs die deelnemen aan Europees voetbal of zich daarvoor kunnen plaatsen – zoals Ajax, AZ en Heracles Almelo – heeft de KNVB rekening gehouden met hun speelschema. Deelnemers aan de Europa League spelen zondags. Die aan de Champions League veelal op zaterdag.

Voor alle teams geldt dat ze vooraf kunnen reageren op de concept-versie van het speelschema, aldus de KNVB. Wijzigingen op korte termijn, zoals anderhalve week van tevoren, zijn haast uitgesloten in verband met de inzet van de politie en het programma van Fox Sports.

Bij de KNVB gaan ze volgend jaar nog meer rekening houden met het Europese programma van clubs. Volgens Cocu een noodzaak. „We hebben alle punten in Europa keihard nodig.”

    • Fabian van der Poll