Rio vannacht: gouden plak windsurfen en halvefinaleplaats hockeyers

Bolt greep verder zijn derde goud en Wayde van Niekerk rende een onverwacht wereldrecord.

Koning Willem-Alexander omhelst gouden medaille-winnaar Dorian van Rijsselberghe na de winst op de RS:X op de Olympische Spelen van Rio.
Koning Willem-Alexander omhelst gouden medaille-winnaar Dorian van Rijsselberghe na de winst op de RS:X op de Olympische Spelen van Rio. Foto Thom Touw/ANP

Na een minder zegevolle dag dan verwacht voor Oranje gisteren was er vannacht onverwacht succes voor de Nederlandse hockeymannen die zich voor de finale plaatsten. Windsurfer Dorian van Rijsselberghe kreeg zijn goud. Er was een onverwacht wereldrecord en Bolt kreeg zijn derde historische goud.

Lees ook: Bolt maakt zijn legendarische status waar op de 100 meter

Van Rijsselberghe kon het goud niet meer ontgaan, hij was niet meer in te halen in het klassement. Maar hij prolongeerde zijn titel uit 2012 in stijl en won ook de afsluitende medalrace. Waarna hij gelijk een koninklijke felicitatie kreeg:

Twitter avatar NOSsport NOS Sport Een koninklijke felicitatie voor de ongenaakbare en gouden Dorian van Rijsselberghe na de medalrace. #Rio2016 https://t.co/TdSKY1snDZ

En natuurlijk van Mark Rutte:

Twitter avatar MinPres Minister-president Na 2 dagen wachten is het officieel: @lifeofdorian wint opnieuw op indrukwekkende wijze olympisch goud. Gefeliciteerd! #TeamNL #Rio2016

Windsurfster Lilian De Geus won overigens de medalrace bij de vrouwen, maar voor brons kwam ze een puntje tekort. Ze was als zevende aan de race begonnen.

Onverwachte overwinning Nederlandse hockeymannen

De Nederlandse hockeymannen wisten verrassend genoeg regerend wereldkampioen Australië met 4-0 naar huis te sturen. Al vrij direct na het begin van de wedstrijd was het al 1-0, vlak na rust was de stand 3-0 en daarna maakte Mink van der Weerden het vierde doelpunt. Een ongekend succes, volgens sportverslaggever Rob Schoof:

“Ik kan me niet herinneren wanneer die voor het laatst met 4-0 verloren.”

Lees ook: Nederland vernedert wereldkampioen Australië in Rio
Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Ongekende weelde voor de Nederlandse hockeyers in de kwartfinale van de Spelen tegen #AUS 4-0 https://t.co/ss6E6wNKi4

Ook Duitsland wist onverwachts een halve finaleplaats te bereiken ten koste van Nieuw-Zeeland:

Twitter avatar RobSchoof Rob Schoof Krankzinnige laatste kwartfinale in het hockey: #GER verslaat #NZL met 3-2 na een 0-2 achterstand 4 (!) minuten voor tijd. #Rio2016

Nederland treft in de halve finale België, Duitsland moet het opnemen tegen Argentinië.

Nederlandse volleybalsters eindigen als tweede in poule

De Nederlandse volleybalsters begonnen sterk aan de wedstrijd en wonnen gelijk twee sets. Daarna volgden twee moeizame sets, maar uiteindelijk won Nederland de beslissende set van Servië en daarmee de wedstrijd. Het team is wel als tweede in de groep geëindigd, wat iets minder gunstig is voor de kwartfinales.

Handbalsters in kwartfinale tegen Brazilië

De Nederlandse handbalsters verloren met 34-38 van Rusland en eindigen daarmee op een vierde plek in de poule. Daardoor speelt het handbalteam in de kwartfinale tegen thuisland Brazilië, dat de andere poule wist te winnen.

Nederland, dat als verliezend WK-finalist met veel optimisme aan het olympische handbaltoernooi begon, lijkt de vorm enigszins kwijt te zijn. In de groepsfase werd alleen gewonnen van het puntloze Argentinië. De duels met Zuid-Korea en Zweden eindigden onbeslist. Frankrijk en Rusland bleken te sterk.

Ligtlee keeps going strong

Baanwielrenster Elis Ligtlee, zaterdag winnaar van het goud op het onderdeel keirin, plaatste zich voor de achtste finales. Laurine van Riessen verloor van de Duitse Kristina Vogel en kan zich nog plaatsen via de herkansingen. Baanrenner Tim Veldt bezet na twee onderdelen de negende plaats op het omnium. Na zijn elfde plaats op het openingsonderdeel scratch, was hij op de individuele achtervolging goed voor de zevende tijd: 4.22,856.

Ander nieuws:
- De Zuid-Afrikaanse Wayde van Niekerk zorgt plotseling voor sensatie in Rio door een nieuw wereldrecord te lopen op de 400 meter, en wat voor een: 43:03. Daarmee is het zeventien jaar oude wereldrecord van 43:18 Michael Johnson uit 1999 verbroken. Van Niekerk dook ineens op uit de buitenste baan.

- de Jamaicaanse Usain Bolt schreef geschiedenis door voor de derde maal op rij goud te winnen op de 100 meter. Hij liep een tijd van 9.81. De Amerikaan Justin Gatlin finishte achter hem met een tijd van 9.89, de Canadees Andre de Grasse greep het brons met 9.91.

- Het was een goede dag voor de Britten: turner Max Whitlock won de gouden medaille op het onderdeel vloer. Voor Groot-Brittannië was het 120 jaar geleden dat het land olympisch goud wint bij het turnen. Landgenoot Justin Rose won het olympische golftoernooi. En Andy Murray schreef geschiedenis door zijn olympisch goud bij het tennis te prolongeren.

Andere Nederlandse resultaten:
- Jeroen Dubbeldam noteerde met zijn paard Zenith een tijd van 81,03 seconden, en kreeg vier strafpunten. Maikel van der Vleuten klokte 79,19 seconden met Verdi. Jur Vrieling is uitgeschakeld omdat zijn paard tweemaal weigerde.
- Andrea Deelstra eindigde teleurstellend als zestigste bij de marathon. Ze rende in 2 uur, 40 minuten en 49 seconden naar de finish, 16 minuten en 45 seconden langzamer dan de Keniaanse Jemima Sumgong die als eerste finishte.
- Bij de vrouwen is de Nederlandse atlete Sifan Hassan door naar de finale van de 1500 meter. De wereldkampioene indoor eindigde in haar halve finale als tweede achter de Ethiopische wereldrecordhoudster Gezebe Dibaba. Haar tijd was 4.03,62, die van Dibaba 4.03,06.
- Joost Luiten noteerde voor de derde dag op rij een ronde van zeventig slagen en kwam met 282 slagen uit op een gedeelde 27e plaats bij het golfen.

    • Anouk Eigenraam