Pechvogels

Voor het eerst is er in Europa een winterkoning (Troglodytes troglodytes) om het leven gekomen in een spinnenweb. Dat meldt Minne Feenstra in het vogeltijdschrift Limosa van mei 2016.

Het drama – dat uit 2003 dateert – vond plaats nabij Horst in Limburg. Dader is de viervlekwielwebspin (Araneus quadratus). Het winterkoninkje zat met een van de vleugelpennen verstrikt in een circa twee meter lange spandraad, de basis van het web. De spin liet het vogeltje onaangeroerd en moest een nieuw web maken.

Wereldwijd zijn er nu 55 verschillende vogelsoorten in spinnenwebben terechtgekomen, uiteenlopend van bijkolibrie (2 gram) tot palmtortel (80 gram). Planten en struiken maken meer slachtoffers. Er zijn veel vogels bekend die zichzelf (onbedoeld) op doorns en cactusnaalden spietsten.

Verstrikking in niet-stekelige vegetatie komt ook voor. Klassiek is het geval van de boerenzwaluw die Rob Bijlsma „muurvast en morsdood” aantrof tussen enkele houtige plantenstengels (Drentse Vogels 26, 2012).

Notoire vogelmoordenaars zijn klitten van de klis (Arcticum). In de haakvormige omwindselbladeren van de bloemen (model voor de klittenbandsluiting) raakt menig pechvogel verstrikt. Bijzonder daarbij is dat de slachtoffers in Noord-Amerika vallen, waar de klis exoot is en vogels de gevaren van de plant niet kennen.

    • Kees Moeliker