Opnieuw rellen Milwaukee om dodelijk politie-ingrijpen

Er werd geprotesteerd tegen het doodschieten zaterdag van een zwarte Amerikaan.

Een politiekordon poogt de demonstranten terug te dringen.
Een politiekordon poogt de demonstranten terug te dringen. Foto: REUTERS/Aaron P. Bernstein

In de Amerikaanse stad Milwaukee zijn zondagnacht opnieuw rellen uitgebroken. Eén persoon werd door de politie neergeschoten en naar het ziekenhuis gebracht. Eén agent raakte gewond, zo meldt Reuters.

Een twintigtal van de Amerikaanse oproerpolitie stond zondagnacht tegenover een groep van circa honderd demonstranten. Zondag werd voor de tweede keer geprotesteerd tegen het doodschieten door de politie van de 23-jarige zwarte Amerikaan Sylville Smith, een bekende van de politie. Hij probeerde zaterdag te vluchten toen hij in zijn auto werd aangehouden door een agent. Smith zou gewapend zijn geweest. De demonstranten beschuldigen de politie van racisme. De politie liet weten dat de agent in kwestie zelf ook zwart is.

De rellen waren zondagnacht volgens de politie minder hevig dan op zaterdag, toen vernielingen plaatsvonden. Onder meer winkels en een politieauto werden in de brand gestoken. Vier agenten raakten gewond en zeventien mensen werden gearresteerd. De gouverneur van de Amerikaanse staat Wisconsin zette vervolgens uit voorzorg de Nationale Garde in, dat onderdeel is van het Amerikaanse leger en de luchtmacht.

Uitgebrande auto’s na de rellen van zaterdag. De tekst loopt door na de foto:

Aftermath of last night. #milwaukee

Een foto die is geplaatst door Ryan Young (@tvryanyoung) op

Rellen om politiegeweld

In de Verenigde Staten is de afgelopen jaren sprake van groeiende onvrede over vermeend racistisch politieoptreden. Dit heeft meerdere malen geresulteerd in gewelddadige demonstraties en het ontstaan van Black Lives Matter, een internationale beweging die strijd tegen alle vormen van geweld tegen de zwarte bevolking.

In de VS waren eerder gewelddadige demonstraties in onder meer Baltimore, Ferguson, en recenter in Dallas en Baton Rouge.