Nooitgenoeg

Rups heeft veel genen tegen gif

De groene rupsen van de tabakspijlstaart zijn uitstekende gifafbrekers. Ze hebben meer genen om gifstoffen van planten af te breken dan andere rupsen. Dat verklaart misschien waarom de rupsen zich door zo veel verschillende planten kunnen vreten, schreven onderzoekers vrijdag in Insect Biochemistry and Molecular Biology.

De tabakspijlstaart (Manduca sexta) is een Amerikaanse mottensoort. Vooral de rupsen zijn berucht, vanwege hun immense vraatzucht. Tabakspijlstaartrupsen vreten de bladeren van planten uit de familie van nachtschades, zoals tabak, aardappel, paprika en aubergine.

De onderzoekers bepaalden de DNA-volgorde van de tabakspijlstaart en vergeleken die met het DNA van de zijdemot en het koolmotje. De genetici telden daarbij het aantal genen dat betrokken is bij het afbreken van giftige stoffen uit planten, zoals nicotine in tabak. De tabakspijlspaart heeft er 228: tientallen meer dan de andere twee vlindersoorten.

    • Lucas Brouwers